Belg in Breda: Mijn Belgisch Oranjehart

Na mijn liefde te hebben betuigd voor jullie gezellige cafeetjes, ben ik toch ook een beetje boos en ontgoocheld. De laatste acht jaar heb ik, als jullie Belgische vriend, voor tientallen euro’s geinvesteerd in oranje truitjes, hoedjes, vlagjes, slingers, beesies, hamsters, leeuwen….twee zomers terug zelfs nog in een veel te klein Roy Donders juichpak. En net op het moment dat je denkt, nu heb ik echt álles en kan ik volgende zomer eens kosteloos gaan supporteren, plaatsen jullie je niet voor het EK?

Jarenlang sleepten mijn maten me mee op café om voor Oranje te supporteren. En omdat jullie het vaak ver schoppen, maar meestal pas na verlengingen of penalties, stond ik ‘ s morgens meer dronken als nuchter op het werk. Hoe groot kan naastenliefde zijn? Acht jaar lang heb ik als Belg bomvolle Oranjecafés moeten trotseren waar ik uitgelachen werd omdat de Rode Duivels weer eens naast een WK of EK gegrepen hadden.

Twee jaar terug  heeft de omslag plaats gevonden maar nog steeds was ik die gekke Belg die in Oranje tenue stond te supporteren de dag nadat onze Duivels tegen Argentinië werden uitgeschakeld. Zo lang duurt het voetbalrouwproces van een uitgeweken Belg dus. Of beter gezegd, mág duren…..want ik werd natuurlijk weer meegesleept naar het plaatselijk Oranjecafé voor de halve finalewedstijd en een dozijn Heinekens terwijl ik thuis nood had aan een bakkie Jupiler-troost.

Dit jaar wordt het dus payback-time, lieve Bredanaars. Laten we dus samen afspreken dat volgende zomer heel Breda zwart-geel-rood kleurt om onze Rode Duivels naar de EK-overwinning te schreeuwen. Dat zijn jullie me toch zeker verschuldigd.

Jullie leren het Belgische volkslied zingen en krijgen tips om je oranje shirt rood te verven. Heineken is uit den boze. Het is Jupiler wat er zal vloeien tijdens de wedstrijden, samen met Vlaamse frieten en Luikse wafels!

Voelen jullie je wat onwennig bij het idee? Geen nood. Ik heb er persoonlijk mee voor gezorgd dat er op 26 mei in Breda een ‘workshop Belgische supporter worden’ wordt georganiseerd!

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda. [overzicht columns]

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen