Belg in Breda: A sunny sunday afternoon@Zeezicht

Foto: Gert Haesevoets

Wat is er leuker dan op een mooie zomerse zondagmiddag een lekker Belgisch speciaalbiertje te gaan drinken met je vrienden op de Grote Markt. Een van mijn favoriete plaatsen om dan lekker te gaan terrassen is ‘Cafe Zeezicht’, vanwege hun heerlijke bierkaart en de grote schotels bittergarnituur. Ja, daar houdt deze Belg wel van hoor. Echter, op een zomerse zondagmiddag met een vol terras, heb ik wel erg lang last van een droge keel.

Wie denkt dat ik in deze column cafe Zeezicht ga afkraken heeft het mis. Ik schrijf dit stukje omdat ik bewondering heb voor deze kroeg op de dijk in Breda. Maar ook omwille van bezorgdheid en ongerustheid. Ik moet bijna een onbestaand woord gaan verzinnen om de situatie uit te leggen. Bij Zeezicht wordt namelijk een biertje geserveerd via een zogenoemde ‘zestrapsraket’. Mijn wachttijdrecord voor een biertje op een zomerse zondagmiddag bij Zeezicht bedraagt 21 minuten.

Daar waar de jongens van de Beyerd op die tijd al een half café hebben bediend, werken ze bij Zeezicht onder een toch wel heel vreemde logica. Het proces van de bestelling tot de bezorging van je speciaalbiertje verloopt namelijk over 6 obers.

Ober 1 mag enkel maar de lege glazen afruimen, ober 2 je bestelling opnemen, ober 3 de glazen vullen, ober 4 mag uiteindelijk de bestelling komen brengen maar afrekenen kan enkel maar bij ober 5. Ober 6 verdient zijn geld met de mensen wegwijs te maken bij welke ober je bij welk proces van je bestelling moet zijn. Het wordt helemaal te gek als ik om 18h plots een nieuwe lading obers zie arriveren die ineens de volmacht hebben over het gehele proces. Mijn nieuwe Westmalle Trippel stond op 4 minuten voor mijn neus.

Ik neem aan dat er bij Zeezicht wel goed is nagedacht over alles maar soms: ‘less is more’. Lieve Zeezicht, als jullie zomersezondagmiddagservice even fantastisch wordt als de geweldige bierkaart, de heerlijke bittergarnituur en de vriendelijkheid van de obers, ben ik ook terug klant op die zomerse zondagmiddag. Want Zeezicht rules en ik blijf een trouwe klant! Knipoog smiley emoticon en dikke kus van jullie Belgische vriend.

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op, ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen