Battle Abbey: een abstracte risicoanalyse

Foto: Marcia Vrolijk

Voor Battle Abbey slaan danseres Heather Ware en cellist Jakob Koranyi opnieuw de handen ineen, om een voorstelling te maken over hoe we als mensen omgaan met het leven waarin risico een noodzakelijke rol speelt. Het is hun tweede gezamenlijke productie. Breda Nieuws ging kijken naar dit bijzondere schouwspel bij de try-out in het Chasse theater op 15 maart.

In de MK2zaal is de setting sober en intiem. Terwijl Heather het publiek welkom heet, staan de danseressen en cellisten (elk drie) nog op een rij. Het begin van een verhaal waarin we het volgende uur meegenomen zullen worden. We krijgen de opdracht mee om ons eigen verhaal erin te ontdekken, om een karakter te kiezen dat het meest aanspreekt. Dit is geen moeilijke opgave, door de sterke individuele optredens van met name de verschillende danseressen. Maar ook de cellisten doen actief mee in het stuk en de uitbeelding van het verhaal. Het stuk is vrij abstract en dit kan je grijpen of niet. Hier zijn de meningen over verdeeld, wordt ook duidelijk na afloop ervan. Feit is wel dat er zes getalenteerde personen op de vloer stonden die, individueel en met elkaar, iets bijzonders hebben laten zien.

Heather Ware (Canada,1980) is een gevierde danseres van dansgezelschap LeineRoebana. In 2010 ontving zij de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor haar rol in LeineRoebana’s 172 suggesties aan een lichaam. Jakob Koranyi (Zweden, 1983) is een van de meest gevraagde jonge musici van Europa. In 2009 won hij de tweede Grand Prix van de Rostropovich Competition in Parijs.

Battle Abbey is nog op verschillende plaatsen en data te zien: check hiervoor LeineRoebana.

Liefhebbers van samenspel tussen muzikanten en dansers kunnen ook hun hart ophalen bij het Zuiderwaterliniefestival dat in april, onder andere in Breda, plaatsvindt.

 

Reacties