Geen podia in centrum op Koningsdag

Foto: Stappen & Shoppen

Met minder dan een week te gaan tot Koningsdag werd vandaag bekend gemaakt er buiten op de Grote Markt, Havermarkt en Haven geen podia zullen staan.

In de afgelopen jaren werd de binnenstad afgesloten met toegangspoorten, om zo de veiligheid van het publiek beter te kunnen garanderen. De kosten voor de openbare orde en veiligheid werden de afgelopen jaren door Gemeente Breda gedekt. De Bredase horeca nam de volledige kosten van het organiseren van het feest op zich en droeg ook bij o.a. aan het afval verwerking en extra toiletten.

De verdeling van kosten werd door Gemeente Breda vorig jaar ter sprake gebracht, licht een woordvoerder van de Wandelerij (de vereniging van de horeca in de binnenstad) toe. De Wandelerij hield hierbij vast aan het standpunt dat openbare orde en veiligheid een primaire taak is van de Gemeente. Volgens de woordvoerder deed Gemeente Breda  begin dit jaar een toezegging om nog eenmaal hun verantwoording te nemen voor openbare orde en veiligheid. Als voorwaarde werd gesteld dat en er na het feest een evaluatie plaats moest vinden. Echter kwamen ze hier deze week op terug en werd er alsnog een hogere bijdrage van de horeca gevraagd, dit werd gekoppeld aan het verstrekken van de vergunning.

Zo kort voor het evenement was het volgens de woordvoerder niet meer mogelijk tot overeenstemming te komen. “Gemeente Breda wil het liefst 1 organisator die verantwoordelijk is voor het gehele evenement. Door de stad af te sluiten en tot evenemententerrein te verklaren zou de volledige verantwoordelijkheid met de daarbij behorende risico’s bij ons als vereniging komen te liggen.” Het gaat hier volgens de woordvoerder om een groot volksfeest, waarbij ook een publieke taak is weggelegd. Het is niet realistisch om dit bij tientallen horecabedrijven neer te leggen. “De horeca wil zich volledig inzetten om een mooi feest te organiseren voor alle bezoekers. Sterker nog, we willen Breda op nummer 1 zetten van leukste steden om Koningsdag te vieren. Echter kunnen wij geen publieke taken zoals openbare orde en veiligheid op ons gaan nemen.”

Geen podia, maar wel feest
Ondanks de teleurstelling over de buitenpodia laat de woordvoerder weten dat de horeca druk bezig is met het organiseren van vele binnenevenementen. Daarnaast is het wel toegestaan om gevelbars te plaatsen en buiten muziek af te spelen, gericht op het eigen publiek. “Breda is de gezelligste stad van Nederland en dat zullen we dit jaar weer laten zien” licht de woordvoerder toe.

Reacties