Muziek aan de Haven, Verrassend veelzijdig

Foto: Spanjaardsgat Festival

11 dagen lang ruim 1300 musici, zangers en dansers, choreografen, regisseurs, video-editors en dirigenten en 27 gratis optredens. Dat is Spanjaardsgat Festival, dat voor dit keer voor de 14e keer wordt gehouden in en om de Haven in Breda. Verrassend veelzijdig dus. Kom kijken en luisteren, op het ponton, op de kades, de bruggen of vaar langs met je bootje.

Het Spanjaardsgat Festival is stap-voor-stap haar vaste plek bij de Haven van Breda aan het verwerven. Tegen het historische en prachtige decor van de Granaat- en Duiventoren wordt jaarlijks een grootschalig muziekfestival gehouden dat zich vooral kenmerkt door het toegankelijke en sympathieke karakter.

Genoeg te ontdekken

Het Spanjaardsgat Festival wil een podium bieden aan minder voor de hand liggende muziekstijlen en gezelschappen. Militaire muziek door top-orkesten, bijzondere thema-gezelschappen, maar ook concerten door unieke gelegenheidsorkesten, samengesteld uit (veelal) lokaal muzikaal talent.

Deze mix zorgt voor een afwisselend festival, waar je als bezoeker verrast wordt door het hoge niveau. We dagen muzikanten uit het hoogst haalbare neer te zetten. Wat brengt ons samen en hoe kunnen we dat realiseren? We zoeken de verbinding. En dat verdient in onze ogen een prachtig podium.

Lichte muziek is een genre dat op het gebied van grote evenementen vaak buiten beeld blijft. Het is een genre dat of niet onderscheidend genoeg is, of juist te weinig mainstream en dat spreekt vaak geen grote doelgroepen aan. Maar juist voor deze groep liefhebbers wil dit festival er zijn.

Beroeps- en amateurmusici gaan hand-in-hand

We vragen beroepsmusici op te treden met amateurs. We geloven in het samenbrengen van verschillende initiatieven. Docent & leerling, popbands in opleiding, zeer ervaren orkesten en kleurrijke fanfares. In het presenteren van een verrassend veelzijdig programma waarmee je niet in de eerste plaats een groot publiek op de been hoeft te krijgen.

Programma beschrijving

Film aan de Haven

  • Patheé Breda presenteert: La La Land Night
    De met Oscars bekroonde topfilm La La Land is gratis te zien. Pop-up Restaurant Ravanello presenteert voorafgaand aan de film een smaakvol pop-up diner. Er zal live gekookt worden in de pop-up keuken, die speciaal voor dit evenement wordt opgebouwd. Er zijn dansoptredens, live muziek met Joep Peeters, drinks & food. Doe je dansschoenen maar aan, je kunt zelf ook de dansvloer op!

Military Concerts

  • Muziek op volle sterkte
    Voor de eerste keer heeft het Spanjaardsgat Festival een vermaard internationaal orkest kunnen vastleggen. Dat is de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen uit België, die al op diverse podia in de wereld met groot succes heeft opgetreden.
  • Ook de Marinierskapel der Koninklijke Marine is dit jaar present. De ruim 50 musici zijn in staat om moeiteloos van een klassiek getint programma over te schakelen naar een muzikale show met een diversiteit aan stijlen en virtuoze solisten. Een buitenkans die je als liefhebber niet mag missen. Solist: Humphrey Campbell.

Mijn podium

  • Groot Militair Academie Orkest
    De NLDA biedt weer een concert aan met een orkest, dat bestaat uit militaire studenten uit Nederland en België, studenten van het Avans koor in Breda en het vermaarde Phil Bee’s Freedom.
  • Verrassend Veelzijdige Ontmoetingen
    Aan het Spanjaardsgat Festival werken ook heel wat jongeren mee. De Mencia Soul Factory is uitgenodigd. Het zaterdagse matineeconcert wordt mede verzorgd door het Westlands Saxofoon Orkest en het Breda’s No Brass.
  • Nieuwe veste Docent & Leerling
    Docenten en leerlingen van Nieuwe Veste geven een concert, met een repertoire van soul & funk, rock & blues, jazz & fusion en flamenco. Denk aan nummers van Johnny Guitar Watson, John Scofield, Bonnie Raitt, Eddy Harris, Bruno Mars, Jess Glyne en Camarón.
  • Bredaas ‘Most talented’
    Deze zondagmiddag treden bands van het project ‘Bredaas Most Wanted’ op. Dit is een samenwerkingsverband voor talent-ontwikkeling met Mezz, Nieuwe Veste/The Loads, Popcorner, POB en Sound Dog. Een jaar lang werden deze bands begeleid in hun ontwikkeling naar een professioneel niveau.

Muziek aan de Haven

  • Bond in Breda
    Promsconcert door Fidelis en Muziekcollectief Engelen. Met combo, zangsolisten, backing vocals en figuranten, samen zo’n honderd personen. Ze brengen een uitgebreid repertoire muziek uit James Bond films.
  • SousaParade en SousaConcert
    Concordia geeft haar jubileumconcert met muziek van John Sousa. Het wordt voorafgegaan door een optocht door de binnenstad met zo’n honderd sousafoonblazers uit het hele land.
  • Hèt Spanjaardsgat Concert – Gelegenheidsorkest in zes maanden klaargestoomd.
    Iedereen kan meedoen, dat is het motto van de Nieuwe Veste. Het Bredaas Festival Orkest is daar een goed voorbeeld van. Middels diverse auditierondes is een select gezelschap van musici samengesteld. Samen met koren, zangers, solisten en dansers ontstaat een uniek concert. Een enthousiast gelegenheidorkest dat in zes maanden wordt klaargestoomd om te trakteren op een concert van een verrassend hoog niveau.

Meedoen!

  • Breda zingt Hazes
    Een avond om nooit te vergeten. Orkest Hazes presenteert “Breda zingt Hazes”. Een ruim twee uur durende liveshow, waarin alle bekende Hazes-hits de revue passeren.
  • Salsa aan de Haven
    De traditioneel geworden dansdag ‘Salsa in de Haven’ met honderden deelnemers uit heel Nederland sluit het festival af. Non-stop muziek op een drijvende dansvloer van maar liefst 250m2! Met acht dj’s en het Brabant Latin Orchestra live on stage wordt dit jaar weer goed uitgepakt.

NaBlijven

Elke concertavond wordt afgesloten met een optreden van leuke Bredase bands in het sfeervolle Spinola Café Paviljoen. Jong talent, gezellige muziek, jazzy repertoire, Oostenrijkse vrolijkheid… kortom, laat je volop veelzijdig verrassen. En die kans heb je iedere avond tot 24 uur!

NaBlijven met: De KMS/KMA band – Strudel und Streifen – WAZZUP – Combo Djuri den Tuinder – MZZL – Hugger Mugger – LEUK!

Meer info

Het Spanjaardsgat Festival vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 21 mei. Kijk voor het volledige programma-overzicht op www.spanjaardsgat.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen