Eva Koning (11 jaar) is de De Nationale Voorleeskampioen

Foto: De Nationale Voorleeswedstrijd

De vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door de 11-jarige Eva Koning uit Prinsenbeek. Eva mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2017 noemen!

Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Eva voor uit het boek Spinder van Simone van der Geest. Naast Eva wisten ook Raoul Schaapman (11 jaar) uit Emmen (Drenthe) en Evi Floore (12 jaar) uit Wormer (Noord-Holland) een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het was vandaag niet eenvoudig om de winnaar te bepalen, alle finalisten hebben het uitstekend gedaan,” zo zei juryvoorzitter Hans Hagen.

Over winnares Eva zei Hans Hagen: “Eva betrok het publiek bij haar verhaal door goed de zaal in te kijken en haar toon aan te passen aan wat ze voorlas.” Eva de Koning zit op KBS De Griffioen in Prinsenbeek. Net als de andere finalisten moest ook zij onvoorbereid voorlezen uit het spannende Eilanddagen van Gideon Samson. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Eva het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

In totaal deden er dit jaar ruim 3.206 schoolkampioenen – geselecteerd uit 230.000 leerlingen – uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. Favoriete schrijver was dit jaar wederom Roald Dahl. Maar liefst 254 schoolkampioenen lazen voor uit een boek van de legendarische Britse auteur. Het meest voorgelezen boek van 2017 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renée Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 598 schoolkampioenen opnieuw de meeste deelnemers.

De jury van de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2017 bestond uit: juryvoorzitter Hans Hagen (De kinderboekenambassadeur), Tamara Seur (presentatrice NOS Jeugdjournaal), Mirjam Oldenhave en Thijs Goverde (allebei kinderboekenauteurs).

Reacties