Bloedstollende Finale Kunstbende

Alle finalisten van Noord-Brabant
Alle finalisten van Noord-Brabant
Foto: Dave van Hout

Tijdens de finale van Kunstbende in Amsterdam op zaterdag 1 juli nemen 200 jongeren het tegen elkaar.  De thema’s van de acts variëren van jezelf durven te zijn tot statements tegen Trump en de bontindustrie. Vier finalisten komen uit Breda: Rosa (finaliste Expo), Isabeau Muller (finaliste Fashion), Red-Falcon creative producties (Film) en Flora Langen (theater).

Voor het eerst in de geschiedenis van Kunstbende treden de winnaars na de finale op de What’s Happening-area op Lowlands op. Deze splinternieuwe area wordt gehost door Kunstbende en ondersteund door de Rabobank. De weg van oefenen op je zolderkamer naar optreden op een festival was nog nooit zo kort. Ook winnen de finalisten een mainstage binnen hun eigen discipline, van Mysteryland tot FashionWeek. 

Finale

Duizenden jongeren in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar deden in het hele land mee aan de selectierondes en voorrondes van Kunstbende die plaatsvonden tussen januari en mei. 90 acts zijn door naar de finale van Kunstbende op 1 juli in de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze acts worden beoordeeld door een 40-koppige jury bestaande uit BN-ers en andere professionals uit de media, culturele en commerciële wereld, zoals Meester Bart (Taal), Pip Pellens (Theater), de Cinemates (Film) en Wouter Hamel (Muziek). Verder staat de finale bol van de workshops! Check het (rand)programma, prijzen, hosts en jury op kunstbende.nl/finale

Kunstbende is enorm trots op de bijzondere finalisten en onder de indruk van hun acts. Check het overzicht van de finalisten, hun genre, leeftijd en woonplaats. Dit overzicht wordt dagelijks aangevuld met de biografieën van de finalisten.

Opvallende talenten

Flora Langen (19 jaar, Breda) is een in-mensen-geïnteresseerde-theatermaker en ze maakte het stuk Alles op basis van een eigen ervaring. De monoloog gaat over de pijn die je kunt ervaren als je niet serieus wordt genomen door anderen. Yanart (Yana Haitsma, 15 jaar, Den Haag) maakte een prachtige stop-motion animatie Bontje over een zeehond en een ijsbeer die in opstand komen tegen de bontindustrie. De ambitieuze Tissan Ahmed (17 jaar, Hoofddorp) heeft al een eigen label (T-shawn) en is geïnspireerd door future fashion voor zijn collectie 2090SCRASH’D (Lisa, 16 jaar, Sittard) maakt met haar collectie A Girl’s Vote een politiek statement tegen de vrouwenhaat die president Trump oproept.

Winnaars naar What’s Happening-area op Lowlands

De Rabobank heeft een plek op Lowlands bemachtigd voor de winnaars van de finale van Kunstbende. Niet een achterafgelegen polletje gras waar je je tent net naast kunt zetten, maar een stuk heilige Lowlands-grond waar je als winnaar mag meedoen.

Mainstages

Na Lowlands houdt het niet op voor de winnaars; dan gaan ze een individueel talentontwikkelingstraject in met een persoonlijke coach en bereiden ze zich voor op een optreden op een podium (of in een museum) met een landelijk bereik, van Mysteryland tot FashionWeek.

Dit zijn de mainstages per discipline: Dans: optreden op Holland Dance Festival 2018, DJ: optreden op Mysteryland 2018, Expo: exposeren in Stedelijk Museum Amsterdam, Fashion: show op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam 2018, Film: vertoning op International Film Festival Rotterdam 2018, Muziek: optreden via Friendly Fire, Taal: voordracht op Wintertuinfestival 2017, Theater: optreden op Oerol 2018.

Feestelijke afsluiting iktoon-maand

Tijdens de finale vindt de feestelijke afsluiting van de iktoon-maand plaats. Op initiatief van het LKCA en Stichting WAK Nederland hebben vijftien partners in de kunst- en cultuursector de krachten gebundeld onder de noemer ‘iktoon-kunst van iedereen’. In juni is heel Nederland podium voor alle amateurkunstenaars. Voorafgaand aan de afsluiting wordt de Gouden C uitgereikt, een prijs voor het meest inspirerende project dat ondersteund wordt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Ticketverkoop finale Kunstbende

Kaarten voor de finale op 1 juli zijn te koop via kunstbende.nl/tickets. Standaard €10,-, | met CJP €8,50 | groepsticket (vanaf 5 stuks) €8,50,-. Dit jaar zijn er ook regiotickets te koop. Hierop staat de line-up van de finalisten per regio. Koop vooral een regioticket, want dan zorg je ervoor dat de finalisten van jouw regio kansmaken op een professionele fotoshoot tijdens de finale. De finalisten uit de regio met de meest verkochte tickets winnen deze prijs!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen