Opening orgelfestival in Grote Kerk

Foto: Orgelfestival

Het Internationale Orgelfestival 2015 in de Grote Kerk van Breda wordt op vrijdag 10 juli geopend met een concert op het vermaarde Flentrop-orgel door de bekende organist Leo van Doeselaar. Op zijn programma staat muziek van César Franck en van diens opvolgers aan de Ste Clotilde te Parijs.

Toporganisten

Elke vrijdagavond van 10 juli tot en met 28 augustus wordt het Flentrop-orgel in de Grote Kerk bespeeld door toporganisten uit binnen- en buitenland. In dit Van Gogh-jaar kijken wij in het bijzonder naar de muzikale ontwikkelingen in Parijs rond de periode dat Vincent van Gogh zich bij zijn broer in Parijs vestigt.

Het Orgelfestival staat in het teken van de orgelwerken van César Franck die als eerste organist van de Ste Clotilde de basis legde voor het Frans symfonische orgelrepertoire. De meeste van zijn orgelwerken zullen dit seizoen worden uitgevoerd.

Grande pièce symphonique

Voor het concert van 10 juli koos Leo van Doeselaar als belangrijkste werk het Grande pièce symphonique van César Franck, een werk dat onmiskenbaar de basis legde voor de latere orgelsymfonieën van Widor en Vierne betekende. Ook in liturgisch opzicht neemt Franck afstand van de toenmalige Parijse traditie en maakt van de Ste Clotilde een belangrijk muzikaal centrum.

Veel van zijn opvolgers zetten de traditie van Franck voort door vooral gregoriaanse thema’s als basismateriaal voor hun composities te gebruiken. De bekendste opvolgers van Franck zijn ongetwijfeld Charles Tournemire en meer recent Jean Langlais geweest.

Van Charles Tournemire klinken delen uit L’Orgue mystique, een verzameling suites voor elke zon- en feestdag van het kerkelijk jaar op de gregoriaanse thema’s van die dag. Ook de bekende, blinde organist Jean Langlais paste gregoriaanse thema’s in zijn werken toe en laat horen dat ook in een modern idioom de zeggingskracht niet verloren gaat.

Als toehoorder brengen wij een avond in de Ste Clotilde door.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. De entree bedraagt  € 10 p.p. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. Het geïllustreerde programmaboekje met alle programma’s, toelichting en een monografie over César Franck kost € 5.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden