DocuZomer bij Chassé Cinema

Foto: Breda Nieuws

Liefhebbers van de betere documentaires zitten deze zomer goed bij Chassé Cinema! Vanaf 13 juli tot en met 17 augustus iedere maandagavond een top documentaire te zien, te beginnen met National Gallery op ma 13 juli.

National GalleryDe beroemde documentairemaker Frederick Wiseman kreeg met zijn camera exclusief toegang tot de Londense National Gallery, die een van de belangrijkste kunstcollecties herbergt. Als toeschouwer krijg je een blik achter de schermen van een Londens instituut en neemt documentairemaker Wiseman je mee naar het kloppend hart van dit museum. Hier bevinden zich meesterwerken van de Westerse kunst van de Middeleeuwen tot en met de 19de eeuw. National Gallery is een portret van een museum, van zijn werking, van zijn relatie met de wereld, van zijn medewerkers, van zijn publiek en van zijn schilderwerken. In een oneindig en duizelingwekkend spel van spiegels kijkt de film naar de schilderkunst en kijkt de schilderkunst naar film.

ma 13 juli, 19.20 uur – regie: Frederick Wiseman /Frankrijk 2014, 180 min./Engels gesproken/Nederlands ondertiteld

Watermark

WatermarkHoe vormt water ons en hoe vormen wij water? Dat is het centrale thema in deze documentaire van de Canadese regisseuse Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky. Na hun succesvolle samenwerking voor Manufactered Landscapes levert het duo opnieuw een pareltje af. Baichwal legt de teisterende schoonheid van water vast in een poëtische reis door tien landen, allen gekenmerkt door hun relatie met water.

ma 20 juli, 19.20 – regie: Jennifer Baichwal en Edward Burtynsky/Canada 2013, 92 min./Engels gesproken/Nederlands ondertiteld

Yalom’s Cure

Yalom's cureIn Yalom’s Cure maken we samen met Dr. Yalom een existentiële reis door de vele lagen van de menselijke geest die leidt tot meer inzicht en kennis over de betekenis van het bestaan. Naast Yalom’s ideeën, leren we hem, o.a. aan de hand van zijn huwelijk, ook als persoon kennen. Een inspirerend portret van schrijver en wetenschapper Irvin D. Yalom, een van de meest invloedrijke psychotherapeuten ter wereld. Yalom schreef een aantal psychotherapeutische standaardwerken en verwierf grote bekendheid bij een breed publiek met zijn romans Nietzsches Tranen, De Therapeut en De Schopenhauer-kuur.

ma 27 juli, 19.20 – regie: Sabine Gisiger/Zwitserland, VS en Frankrijk  2015, 77 min. / Engels gesproken/Nederlands ondertiteld

De vergeten held

de vergeten heldDe vergeten held is het ontroerende verhaal van een gewone jongen die wereldnieuws werd. Het levensverhaal van Sjef van Dongen laat zich vertellen als een spannend jongensboek. Begin jaren twintig kreeg vader Van Dongen een baan bij de Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie) een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. De zaken gaan aanvankelijk goed en vader van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon Sjef te regelen – die op school niet goed mee kan komen – op het verre, verlaten en koude Spitsbergen. Niet wetende dat zijn zoon een paar jaar later een rol zal vervullen in de grootste poolreddingsoperatie ooit.

Na zijn ’tropenjaren’ op Spitsbergen, kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg.

ma 3 aug, 19.20 – regie: Frans Mouws / Nederland 2014, 70 min./Nederlands ondertiteld

De rebelse stad

Rebelse Stad laat zien hoe een klein groepje jongeren in het Amsterdam van de jaren zestig met anarchistisch elan en ludieke acties de macht uit haar tent lokt, politie en burgemeester tot wanhoop drijft, de jeugd een eigen stem geeft en Nederland voorgoed verandert. De protestgeneratie zorgt voor een hevig generatieconflict. Provo wordt de spreekbuis van het verlangen naar verandering. Rebelse Stad vertrekt vanuit de jaren vijftig met beatniks, marihuana, nozems, pleiners en dijkers en happenings naar de revolutionaire jaren zestig. De film bevat uniek filmmateriaal uit die jaren en laat de periode herleven waarin naoorlogse jongeren vrijheid proeven en zich proberen los te maken van God en Gebod van de generaties voor hen. Provo bestond maar twee jaar, maar Nederland was voorgoed veranderd. Veel van wat we nu als vanzelfsprekend beschouwen begon in die jaren.

ma 10 aug, 19.20 – regie: Willy Lindwer/Nederland 2014, 100 min./Nederlands gesproken 

Dior and I

Dior and IIn Dior and I krijgen we een uniek inkijkje in de doorgaans gesloten wereld van Modehuis Christian Dior. Regisseur Frédéric Tcheng volgt in het voorjaar van 2012 de Belgische ontwerper Raf Simons die als de nieuwe artistiek directeur van Dior zijn eerste haute couture-collectie creëert. De verwachtingen van de buitenwereld zijn hooggespannen. Van de eerste ideeën tot de uiteindelijke modeshow zien we hoe de onverstoorbare Simons en zijn toegewijde, charmante en vaak humoristische medewerkers energiek en liefdevol te werk gaan. Een bijzondere film waarin Tcheng de dagelijkse druk in het modehuis laat voelen, een elegante buiging maakt naar de geschiedenis van Dior en een hommage brengt aan de coupeuses in het atelier.

ma 17 aug, 19.20 – regie: Frédéric Tcheng/met: Raf Simons, Marion Cotillard, Anna Wintour, Sidney Toledano, Pieter Mulier/Frankrijk 2014, 89 min./Frans gesproken/Nederlands ondertiteld 

Informatie

Kaarten voor deze films zijn online te reserveren bij Chassé Cinema via www.chasse.nl/cinema of bij het bespreekbureau van het Chassé Cinema op (076) 530 31 31.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen