Open Monumentendag goed bezocht

Foto: Joyce van Belkom /Open Monumenten Dag

De 31e editie van Open Monumentendag leek even in het water te vallen, maar op een enkele bui na werd het een overwegend zonnige en bovenal sfeervolle editie. Circa 27.000 bezoekers trokken er massaal op uit om zich onder te dompelen in Monumentaal Breda.

Een kleine 3.000 bezoekers minder dan in het recordjaar ervoor werden geteld. De belangstelling voor het jaarlijks terugkerende evenement blijft echter zeer groot te noemen.

“We blikken terug op een sfeervolle en levendige editie van Open Monumentendag Breda. Mede dankzij de vele buitenactiviteiten, waaronder de ambachtenmarkt, zang- en dansoptredens op het Kasteelplein en gegidste tours door de stad en door de grachten, was het gezellig druk in de binnenstad, maar ook in Princenhage waar 75 jaar dorp in Breda werd gevierd. Ondanks het soms wat barre weer op zaterdag, trokken bezoekers er massaal op uit en werden met name op zondag hoge bezoekersaantallen geteld”, aldus de organisatie.

In de rij voor klassiekers
Vooral klassiekers als de Grote Kerk, Kasteel Bouvigne en een tocht met het Turfschip door de grachten van het Kasteel van Breda zijn blijvend populair onder het grote publiek. Mensen beklommen in grote getalen de kerktoren, namen een kijkje in de beiaardierscabine en streken massaal neer bij het akoestische optreden van kamerpopduo Sommerhus. Voor Kasteel Bouvigne stond het publiek dikwijls in rijen te wachten en bij het Wilhelminapaviljoen was sprake van grote drukte. Ook de vertoning van enkele coloriginals in de Lutherse Kerk trok veel bekijks. Een expositie van zwart/wit archiefprenten van historisch Breda die middels inkleuring opnieuw tot leven zijn gebracht.

Rondleidingen populair
Als vanouds mocht ook de voormalige gevangenis De Koepel op flink wat belangstelling rekenen. De rondleidingen waren al ruim een week vooraf volgeboekt. De speciale rondleiding ‘Zoete zaken rond Belcrum’ kreeg eveneens gretig aftrek. Op beide dagen gidste Herman Kappers, kenner van de geschiedenis van Belcrum, grote groepen langs de historie van de Bredase voedselindustrie. Een programmaonderdeel dat werd ontwikkeld in het kader van het landelijke thema van dit jaar: ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Parels
Driehonderd bezoekers namen zaterdagavond een spannende ‘Duik in het Duister’. Een familietocht dwars door de stad, dat dit jaar in het teken stond van de Gouden Route van de 17e eeuw. Veel aanloop was er ook bij boerderij Nuwenhuys. Eén van de oudste boerderijen van Breda, dat momenteel wordt gerestaureerd tot dagvoorziening voor mensen met een beperking. En ook het Hof van Héraugière, het privéhuis waar voormalig gouverneur van de stad Breda, Charles de Héraugière woonde, mocht op veel belangstelling rekenen. Het pand opende voor het eerst de deuren voor het grote publiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen