Bijzondere expositie designer handtassen in Stadsgalerij

In de Stadgalerij Breda vindt van 12 tot 29 oktober een expositie plaats van de bijzondere designer tassen MukaCariza, wat zoveel betekent als ‘een beetje geluk’ of ‘een duwtje in de rug’. De tassen zijn ontworpen door Muka van Eyken, die het duwtje in de rug op een wel heel bijzondere manier kreeg.

Muka van Eyken (37) vertelt: “Enkele maanden geleden stond mijn verhaal in BN De Stem onder de noemer ‘Bredanaar helpt Bredanaar’. Ik vertelde daarin dat ik heel gedreven ben om mijn financiële onafhankelijkheid terug te krijgen. Daar heb ik hulp bij nodig. Ik wil uit de bijstand komen. Daarom ben ik als zelfstandig ondernemer gestart met mijn eigen designer label en ontwerp tassen. Ik kreeg zoveel prachtige, hartverwarmende reacties van mensen die mij wilden helpen! Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Prachtige kans

Eén van de mensen die Muka benaderde was kunstverzamelaar Rob Baert. Hij bood haar expositieruimte aan in de Stadsgalerij Breda, tegelijkertijd met zijn eigen expositie van verzamelde kunstwerken. “Een prachtige kans om mijn designer handtassen te kunnen laten zien!” vertelt Muka enthousiast. Ze is heel blij met dit ‘duwtje in de rug’.

Bijzonder verhaal

Muka heeft een bijzonder verhaal. In haar kinderjaren woonde ze in Rwanda. Als ze 12 jaar is, wordt ze op school door vreemde mensen opgehaald en op het vliegtuig naar Europa gezet. Via illegale adoptie komt ze bij een Belgisch gezin terecht. “Plotseling werd ik Anouk genoemd, ik was mijn hele identiteit kwijt,” vertelt Muka. In het Belgische gezin had ze geen fijne tijd. Ze wist op volwassen leeftijd uit haar situatie te ontsnappen. “Mijn adoptieverleden wil ik nu achter mij laten. Ik gebruik mijn eigen naam, ik wil terug naar wie ik werkelijk ben. Mijn oorspronkelijke cultuur is belangrijk voor mij,” vertelt ze.

Droom waarmaken

Haar leven kende de nodige obstakels. Na haar studie aan de PABO werkte ze in het onderwijs en de kinderopvang. Na een heftige scheiding belandde ze echter in de bijstand. Als single mama van drie kinderen, zonder baan. Haar gedrevenheid en vechtlust hielden Muka op de been. Nu maakt ze haar droom waar: ze ontwerpt tassen voor haar eigen designer label MukaCariza. Ze heeft plannen om in de toekomst naast tassen ook schoenen en kleding te ontwerpen.

In haar designs verwerkt ze haar Afrikaanse afkomst. “Mijn inspiratie haal ik uit mijn kinderjaren. Mijn herinneringen vertaal ik in mijn ontwerpen,” legt ze uit. “En ik hoop dat ik wat terug kan doen voor het continent waar ik vandaan kom. Ik zou graag een productiebedrijf willen opzetten in Rwanda, waar mijn tassen gemaakt kunnen worden. Zodat ik ook mensen daar aan een baan kan helpen. Iedereen heeft af en toe een beetje geluk nodig, een duwtje in de rug. Net zoals ik dat heb gekregen, wil ik dat later voor anderen doen.”

Expositie

De tassenexpositie van MukaCariza is te bezichtigen van donderdag 12 t/m 29 oktober in de Stadsgalerij Breda, Oude Vest 34. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 19.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden