Breda Belicht: het Klokkenluidersgilde

Foto: Stadsfotograaf Breda

De Grote Kerk van Breda is weer volop in het nieuws. De trots van Breda brokkelt langzaam af en staat weer in de steigers voor de nodige herstelwerkzaamheden. Maar wat gebeurt er eigenlijk binnen in die Grote Toren?

Klokkenluidersgilde Breda

De 3750 kilo zware Breda Nassauklok uit het jaar 1695 luidt al 323 jaar boven Breda. Dit luiden gebeurt door het Klokkenluidersgilde Breda, opgericht in 2004 en bestaat inmiddels uit een twintigtal leden.

De klok werd geschonken door stadhouder-koning Willem III en draagt dan ook zijn wapen, naast die van de prins en prinses van Oranje en zijn grootmoeder Amalia. Het KGB klinkt geheimzinnig maar is dat juist niet, we laten immers graag regelmatig heel Breda de klok horen, aldus voorzitter Theo Kloet. Jaarlijks wordt er zo’n twintig keer handmatig geluid bij bijzondere gelegenheden, zoals op  9 november , bij de herdenking van de Kristallnacht. Dit luiden gebeurt met een ploeg van minimaal 5 personen, waarmee 5 minuten geluid kan worden. Dan zullen er wel eerst 222 trappen naar boven geklommen worden naar 45 meter, waar de klok hangt.

Het luiden van de klok kan live bekeken worden via de website van het Klokkenluidersgilde. Hier vind je ook meer informatie over wanneer men de klok laat luiden. Wil je een “steentje” bijdragen aan het behoud van de Grote Kerk, ga dan naar de website van de Vrienden van de Grote Kerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden