‘Beauty en het Beest’ door de ogen van Noa (11) en Linde (11)

Afgelopen weekend waren we door het Chassé Theater uitgenodigd bij de familievoorstelling ‘Beauty en het Beest’ van MAAS Theater en Dans. Hoewel we het verhaal kennen en het sprookje zowel op televisie als in het theater in musicalvorm hebben gezien, werden we aangenaam verrast. “We moesten heel vaak heel hard lachen”, aldus Linde en Noa.

Het allereerste verhaal over ‘Belle en het Beest’ is almeer dan 200 jaar oud. Het begon als een volksverhaal over een stoer meisje en is inmiddels uitgegroeid tot een sprookje over een meisje dat twee verwende stiefzussen heeft en een vader die aan lager wal is geraakt. Hoe het verhaal verder verloopt is algemeen bekend. Belle ontmoet het Beest, wordt uiteindelijk verliefd en kust hem waardoor het Beest weer een prins wordt. In 1991 maakte Walt Disney er een tekenfilm van. Ook is er ooit een Amerikaanse filmserie van gemaakt, ‘Beauty and the Beast’, met o.a. Linda Hamilton als Beauty (Catharine) en Ron Perlman als het Beest (Vincent).

Ouderwets sprookje in een modern jasje

Moniek Merkx van het MAAS Theater/Dans maakte er een eigentijdse theaterversie van. De twee stiefzussen fungeren als vertelstels: twee verwende ‘nesten’ die zichzelf ontzettend knap en goed vinden. Ze maken voortdurend ruzie over wie de beste en de knapste is. Voordat het stuk echt begint, geven de zussen Anna en Maria nog wat beautytips. Dat deden ze ook tijdens de repetities van Beauty en het Beest: op internet hielden ze elke week een beautyvlog bij.

Arrogante prins wordt beest

En dan heb je nog de arrogante prins die iedereen om zich heen beledigt en omver duwt. Hij vindt vooral zich zelf helemaal geweldig, goed en knap. ‘I love me’ schreeuwt hij dan ook meermaals tegen het publiek. Tot hij door een vloek van ‘een man in een jurk’ wordt betoverd en in een beest verandert. “Die man in de jurk vond ik het leukst”, zegt Noa. “Zo grappig!”. “Maar ook als vader van Beauty was hij heel goed”, voegt Linde er aan toe. Enne, wil je weten hoe het is om een beest te zijn? Op de website van MAAS Theater en Dans geeft het Beest een aantal tips.

‘Decor, muziek, acteurs… alles was goed’

Daar waar het originele sprookje zich vooral afspeelt in het kasteel van de oorspronkelijke prins, is hier gekozen voor een ‘zingend bos’. De pilaren die je in het begin op het podium ziet staan (zie foto), veranderen al snel op een ingenieuse manier in bomen. Het ‘zingende bos’ wordt vertolkt door het Nederlands Kamerkoor. Daarbij krijgen ze hulp van 10 kinderen uit Breda die zich konden opgeven om deel te nemen aan het theaterstuk. Zij figureren ook als ‘kwaadaardige’ kinderen. Hoewel Linde en Noa vonden dat dat niet klopte. “De kinderen helpen toch juist de bediendes van de prins?”.

Ook hebben ze geen pratend paard gezien, slaapt ze volgens hen niet bij een poel en plukt ze ook geen aardbeien, wat de flyer wel doet vermoeden. Maar dat maakt het voor de dames niet minder leuk. “De bediendes waren heel leuk en de truckjes die ze uithaalden.” Als de tafel een paar keer wordt gedekt, gaat dat gepaard met veel humor. “Alles wat die bediendes deden was grappig. Maar ook de zusjes, de man in de jurk en later ook de dieren (de bediendes veranderden samen met de prins in dieren), en Belle zelf waren grappig. Eigenlijk was het heel vaak humoristisch. Wij hebben een paar keer echt heel hard moeten lachen.”

Linde en Noa vonden het decor heel mooi gemaakt, “vooral die bomen”; de muziek was een “een beetje raar af en toe, maar wel goed gezongen.” Met raar bedoelen de dames ‘apart’. Soms leek het op kerkelijke liederen, dan weer bijna opera-achtig. Een knap staaltje zangkunsten van het Nederlands orkest en de kinderen.

‘Aanrader voor alle leeftijden!’

Kortom: “Het is echt een toneelstuk voor 8-108 jaar. En ook al ken je het verhaal, het is toch weer anders.” Een echte aanrader dus.

Beauty en het Beest is helaas niet meer in het Chassé Theater te zien, wel in o.a. Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Zeist. Als je de kans krijgt, moet je zeker gaan! Lukt dat niet? Kijk dan eens op de website van het Chassé Theater. Zij hebben nog meer leuke voorstellingen voor kinderen op de agenda staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen