Tabula Rasa: een schone lei, maar met een herkenbaar laagje (video)

Foto:

Na succesvoorstellingen ‘Glass’ en ‘Under my skin’ brengt de Vlaamse choreograaf en theatermaker Isabelle Beernaert in ‘Tabula Rasa’ opnieuw pure dans samen met muziek. Op 17 februari stond de voorstelling op de Bredase planken van het Chassé Theater. Breda Nieuws was erbij.

Beernaert probeert in deze voorstelling om met veel geweld gewoontes te kenteren, schoon schip te maken, de vrijheid op te zoeken en te voorkomen dat we klein blijven. “Want wie wil er niet weleens helemaal opnieuw beginnen en alles achter laten?” Ze is ook nu weer niet bang om emoties te tonen. Dit is dan ook wat vooral de boventoon voert. Het is het herkenbare ‘Isabelle sausje’ wat eroverheen zit. Voor de liefhebber en fan een welkome herkenning, maar misschien wordt het daardoor ook allemaal wat te voorspelbaar.

Schone lei

Toch zitten er ook weer vernieuwende elementen in. Het stuk begint, zoals we van Isabelle gewend zijn, krachtig en aangrijpend waardoor je er meteen in wordt meegenomen. Er worden teksten op de achtergrond getoond die de emoties nog wat extra kracht bij zetten. Daarna komt het wat langzaam op gang. Vooral tijdens de tweede helft wordt het allemaal grootser en meeslepender. Sterke en strakke groepsstukken, maar ook terugkerend de man/vrouw-rol en het spel van aantrekken en afstoten.

Passende randvoorwaarden

Minstens zo belangrijk bij dit schouwspel zijn de zogenaamde randvoorwaarden. De visuals passen soms heel goed bij het verhaal en leiden soms af. Zowel de kleding als de muziek,van o.a. Muse en Max Richter, werken over het algemeen heel goed.

Isabelle is dan misschien niet hélemaal opnieuw begonnen met deze voorstelling. Klein gebleven is ze ook zeker niet. Benieuwd naar ander werk van Isabelle Beernaert? Kijk dan zeker eens op haar website. Je vindt er o.a. videoclips van oudere producties.

Tabula Rasa ook zien?

‘Tabula Rasa’ van Isabelle Beernaert is nog vier keer te zien in Nederland. Woensdagavond staat ze onder andere in Theater aan de Parade in Den Bosch. Bekijk de speeldata hier.

Andere dansvoorstellingen

Heb je deze voorstelling gemist, maar hou je van dans? De komende weken en maanden heeft het Chassé Theater nog meer dansvoorstellingen op het programma staan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden