Philharmonie zuidnederland zet zich schrap voor Deense grootheden

Foto: Marion Taramides

Het Scandinavische thema loopt als een rode draad door dit concertseizoen van philharmonie zuidnederland. Daar hoort de Vierde Symfonie  van de Deen Carl Nielsen zeker bij. Gecomponeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog staat het symfonie in teken van strijd.

Hoewel Denemarken niet actief meedeed raakte de oorlog Nielsen enorm. De ondertitel ‘Het Onuitblusbare ’ staat voor de elementaire wil om te leven onuitblusbaar is. Wat nog steeds niet duidelijk is waar de strijd van de duellerende pauken aan het einde voor staan. Voor het oorlogsgeweld wat hem zo raakte of het echtscheidingsgeweld tussen hem en de beeldhouwster Anne Marie Brodersen. Nielsen heeft deze mysterie nooit opgehelderd.

Celloconcert

Naast Nielsens symfonie komen ook twee concerten aan bod met dezelfde thema. Schumanns Celloconcert staat ook voor een strijd, maar vooral van het innerlijke. Ondanks het zware thema weet de Deense cellist Andreas Brantelid het als een van de meest romantische celloconcerten te spelen. Mendelssohns  Hebriden Ouverture, zijn verklanking van de natuurlijke akoestiek van de Schotse zeegrot Fingal’s Cave, is daarbij een prachtige opmaat en een mooi voorbeeld van een strijd der elementen.

De philharmonie zuidnederland stelt haar publiek graag in de gelegenheid om optimaal voorbereid naar het concert te gaan. Daarom heeft het orkest bij ieder abonnementsconcert een digitale videoinleiding gemaakt Deze kunt u hier vinden

Programma :
philharmonie zuidnederland
Dirigent : Stefan Blunier
Cello : Andreas Brantelid

Mendelssohn Hebriden Ouverture
Nielsen Symfonie nr 4 ‘Het Onuitblusbare’
Schumann Celloconcert

Chassé Theater
Datum : zaterdag 14 april
Tijd     : 20:30u

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen