Herbeleef de Zuiderwaterlinie

Foto: Zuiderwaterliniefestival

Kom eeuwenoude tijden herbeleven tijdens het Zuiderwaterliniefestival op 23 en 24 juni. Waag de Sprong in Terheijden en laat je meevoeren door theater, freerunners, circus, muziek en mooie verhalen. Ga je mee op veldtocht bij het prachtige Bouvigne?

Tijdens het Europese Erfgoedjaar staat de Zuiderwaterlinie volop in de schijnwerpers. Deze loopt dwars door Brabant, de vroegere scheidslijn tussen het protestante Noorden en het katholieke Zuiden. Dit vormde in de 16e en 17e eeuw een geheel van vestingsteden, forten, schansen en inundatievlaktes. De Zuiderwaterlinie is opgedeeld in vijf stellingen, vijf regio’s met verdedigingswerken. En zo is ook de programma-informatie ingedeeld: per stelling en per dag.

Waag de Sprong aan de Kleine Schans in Terheijden op 23 juni

Het lieflijke dorpje Terheijden heeft een serieus oorlogsverleden. Spanjaarden en Staatsen voerden hier zware gevechten. De Spanjaarden bouwden de Kleine Schans in 1639 om de scheepvaart op de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. Een plek die gevormd is door conflict, vormt nu het toneel voor verbroedering. Het programma van deze dag  bestaat uit een indrukwekkende militaire Sprong, waar parachutisten worden gedropt. Of waag je de Sprong liever zelf? Het groot koperensemble Zuiderwaterlinie Brass zal de parachutisten onthalen. Gevolgd door freerunners, circus, locatietheater door de Kwekerij en Tegenstroom, muziek en mooie verhalen. Een dichter op het water doet verslag van het front en een ware vorst maakt zijn opwachting. Intieme verhalen uit vervlogen tijden. Bouw een kunstwerk, vaar mee rond de Schans en wees getuige van een bijzondere (nog geheime) afsluiting. Het zaterdagprogramma op de Kleine Schans is gratis toegankelijk.

Ga mee op veldtocht aan de Bouvigne op 24 juni

Ga mee op ‘Veldtocht van de Ontwapening’ bij het prachtige Bouvigne en ontdek theater, kunst en muziek van toen tot nu. Vanuit bijzondere samenwerkingen tussen kunstenaars, spelers en muzikanten, ontstaat een werk dat speciaal gemaakt is voor deze plek.

Laat je meevoeren door Tegenstroom, ontroerend locatietheater én een fototentoonstelling, door Ik wil meedoen en Nieuwe Veste. Op zondag zijn tickets 10,- per persoon.

 

Reacties

Cookieinstellingen