Persoonlijke verhalen van levensveteranen

Foto: Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda presenteert Niet van gisteren, een interactieve beeld- en geluidsinstallatie met persoonlijke en actuele verhalen van ouderen in projectruimte NEXT. Hun gesproken verhalen en bijbehorende animaties zijn zowel verrassend als herkenbaar, en laten ons anders kijken naar onszelf.

Audiodocumentairemakers Weerthof & Pagée werkten met illustratoren/ animatoren Irene Jelier en Kehrana van Sloten, recent afgestudeerd aan AKV|St.Joost, Breda.

Zij verbleven langere tijd bij bewoners in huis en verdiepten zich in hun levens en individuele verhalen. Niet van gisteren geeft een actueel beeld van ouderen. Wie zijn zij? Hoe kijken ze naar het leven? Waar houden ze zich mee bezig?

De tentoonstelling van 7 juli t/m 5 augustus 2018 bestaat uit de multidisciplinaire installatie Villa Vesper en luisterportretten waarin de individuele verhalen van 19 mannen en vrouwen met verschillende achtergronden centraal staan. De hoofdrolspelers zijn bewoners van Park Zuiderhout in Breda.

Villa Vesper is een weergave van de plattegrond van Park Zuiderhout in 3D. Het is een interactief vlechtwerk met audio, video-animaties, objecten en muziek met de persoonlijke verhalen en achtergronden van de bewoners.

Een andere kijk

Door een nieuwe dimensie aan de levensverhalen toe te voegen laten de kunstenaars ons anders naar de ouderen kijken. “We willen de verfrissende kant van deze woonwijk laten zien,” zeggen Kehrana van Sloten en Irene Jelier. Ze hanteren hierbij bewust een lichte toon: “In ons werk gebruiken we vaak humor om geëngageerde thema’s op een luchtige manier aan de man te brengen.

Naast de uitzonderlijke personages wordt de alledaagse werkelijkheid en het leven met elkaar door de kunstenaars vertolkt in audio en beeld. Een digitaal kunstenaar, een missionaris, een schipper, een ondernemer, een kapster en een echtgenote passeren de revue.

Multidisciplinair

Bij elke persoon is gekozen voor een andere aanpak om het verhaal vorm te geven. Analoge en digitale technieken vullen elkaar aan. Ook zijn verhalen geconserveerd door middel van (symbolische) voorwerpen.
Zo verwijst de naald met zwarte draad naar broeder Wiro. Hij is Benedictijn, kleermaker, en kunstenaar, en is kleurenblind. We kijken en luisteren naar een kernachtig visueel en auditief ‘portret’ over zijn leven en persoon door middel van animatie, illustratie en audio. Hij vertelt daarbij over zijn digitale kunst, die eveneens te zien is in de tentoonstelling.

Proces

Het verblijf van vijf maanden in de wijk waar ouderen in nabijheid van zorg wonen, vormde het uitgangspunt voor het creatieve proces van de jonge makers. Door zich te verdiepen in de levens van de bewoners middels gesprekken ontstond een intensieve interactie en een verbinding tussen twee generaties.

De verrassende verhalen van de ‘levensveteranen’ inspireerden Weerthof & Pagée tot het maken van audioportretten en Kehrana van Sloten en Irene Jelier in beelden, waarbij nauw met elkaar is samengewerkt.

De eerste versie van het kunstproject was te zien in Park Zuiderhout en trok veel belangstelling. Nu is het te zien in NEXT voor een breed publiek in een nieuwe museale context. De tentoonstelling toont ook de foto’s, schetsen en aantekeningen van het makersproces.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden