‘Alzheimer in Beeld’

Foto: Ans Janssen

In het kader van Wereld Alzheimerdag is in Buurthuis Gageldonk de expositie ‘Alzheimer in Beeld’ van fotograaf Ans Janssen te zien. Via een videoboodschap opent wethouder Miriam Haagh op 21 september om 15.00 uur de tentoonstelling over mensen met Alzheimer. Manuel Suurhoff zal daarna een gedicht voordragen, begeleid door harpiste Vera Kemme.

Ans Janssen werkt zo’n zeven jaar als professioneel fotografe. Na een beginnerscursus bij Hans van Nunen volgde ze de basisopleiding en de vakopleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam.

Van kleur naar zwart-wit

“Daar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd, waaronder het bewerken van foto’s. Ik wijzig liefst zo min mogelijk aan de originele opname, die altijd in kleur is. Ik zet de kleuren om in zwart-wit, zodat de nadruk op de essentie komt te liggen. Omzetten geeft een mooier resultaat dan meteen in zwart-wit fotograferen. Verder benadruk ik het contrast, als dat nodig is.”

Ze is geïnteresseerd in mensen. “Ik vraag me af wat mensen bezig houdt, wat hen beweegt. Dat is het uitgangspunt bij het maken van reportages en portretten. Een aantal beeldverslagen heeft al op exposities gehangen, waaronder: ‘Tjeu’, ‘Zorgboerderij De Kleine Hoeve’ en ‘Nierdialysepatiënt’. Ik werk nu aan een reportage over een druk gezin, die in 2019 in ‘t Kraaienest tentoongesteld zal worden.”

Kennismaking

Voordat Ans Janssen de mensen van ‘Alzheimer in Beeld’ portretteerde, is ze eerst een paar keer zonder camera bij hen langsgegaan in het verpleeghuis. “Vervolgens heb ik op hun eigen kamer foto’s gemaakt en tenslotte in de huiskamer tegen een egale achtergrond. Alzheimer is een thema voor mij geworden toen mijn moeder de ziekte kreeg.” Alle portretten zijn – net als foto’s vroeger – vierkant en in zwart-wit.

Data

De expositie ‘Alzheimer in Beeld’ is te zien van 21 september tot en met 26 oktober in Buurthuis Gageldonk aan het Gageldonksepad 5 in de wijk Haagse Beemden. De openingstijden van het buurthuis zijn:

  • Dinsdag van 19.00 – 22.00 uur
  • Woensdag van 9.00 – 21.00 uur
  • Donderdag van 9.30 – 11.30 uur en van 19.00 – 23.00 uur

Hier vind je meer informatie over Wereld Alzheimerdag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden