Bredaas kunstwerk wereldwijd in de schijnwerpers

Foto: Edwin Wiekens

Een muurschildering van de Bredase kunstenaar Rick Berkelmans gaat de wereld over. Het kunstwerk is onderdeel van een internationale actie van Greenpeace. De schildering bij de Molsparking in het centrum stelt een paradijsvogel voor van zes meter hoog.

Greenpeace vraagt met de actie aandacht voor ontbossing in Indonesiƫ. Op de kale plekken die overblijven worden vaak palmolieplantages aangelegd. Palmolie wordt onder meer gebruikt bij de productie van koekjes, broodbeleg en cosmetica. De milieuorganisatie wil voorkomen dat de tropische natuur op het Indonesische eiland Papoea verdwijnt.

‘Cool’

Berkelmans vindt het ‘cool’ dat hij en Greenpeace de krachten bundelen voor deze campagne. De kunstenaar, die onder de naam ‘Hedof’ meer dan 76.000 volgers heeft op Instagram, maakte eerder al muurschilderingen in Boekarest en Lissabon. Hij wil de ontbossing op een positieve en dringende manier onder de aandacht brengen.

Het kunstwerk van ‘Hedof’ bij de Molsparking in Breda | Foto: Edwin Wiekens

De kunstenaar besteedde in zijn werk veel aandacht aan symboliek: ‘Mijn ontwerp gaat over een gewonde paradijsvogel die wordt verzorgd door een meisje en een soort kikker. Ook zijn er andere planten, gekapte bomen en een spookdiertje te zien, die staan voor het Indonesische regenwoud. We lijken allemaal wel iets te weten over de palmolie-industrie, maar de meeste mensen, inclusief ikzelf zijn zich niet bewust van de ernst van de situatie.’

Aansluiting

Volgens Greenpeace sluit het werk van Berkelmans nauw aan bij de milieuorganisatie omdat in het de relatie tussen mens, dier en natuur een centrale rol speelt. Andere kunstwerken die aandacht vragen voor de ontbossing van Indonesiƫ zijn onder andere te vinden in Los Angeles, Melbourne, Wenen en Taipei.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden