Betoverend Breda feestelijk geopend

Foto: Betoverend Breda

Vrijdagavond heeft burgemeester Paul Depla op feestelijke wijze het winterse evenement Betoverend Breda geopend. De onthulling van de ruim tien meter hoge kerstboom op de Grote Markt is het startsein van het winterseizoen voor alle Bredanaars en bezoekers van de stad. 

Tijdens Betoverend Breda worden Bredanaars en bezoekers van de stad tot en met 6 januari 2019 ondergedompeld in winterse sferen met bijzondere evenementen, een schaatsbaan, optochten en prachtige lichtshows. Met meer dan zestig onderdelen heeft Betoverend Breda een uitgebreid programma voor iedereen. Met de onthulling van de meer dan tien meter hoge kerstboom op de Grote Markt opende burgemeester Paul Depla om vrijdagavond het winterseizoen. Na de officiële opening hebben bezoekers genoten van een spetterend optreden van zangeres Maan (winnaar van The Voice of Holland 2016) en het ZO! Gospel Choir.

Kerstmarkten
Wat is Betoverend Breda zonder een kerstmarkt? Op de Grote Markt vind je een magische kerstmarkt met de leukste kraampjes. Daarnaast is er ook de wintermarkt in Belcrum, aan de sfeervolle verlichte Speelhuislaan. In de middag van zaterdag 15 december is wethouder Marianne de Bie hier aanwezig. Op de gezellige markt zijn naast vele kraampjes creatieve workshops voor kinderen, live muziek en optredens van jongleurs. Ook zijn er fantasievolle stillevens en kun je een rit maken in een heuse stoomtrein. De veertig kraampjes verkopen bijzondere uit Breda en omstreken, en bij het prachtige ‘winterrestaurant’ met terras zijn lekkere hapjes en drankjes te krijgen.

Tweeduizend kaarsjes op het Begijnhof
Op zaterdag 15 december wordt in het bijzijn van wethouder Boaz Adank en het publiek tweeduizend kaarsen aangestoken in de kerk bij het Begijnhof. Daarbij wordt om 19:15 uur gezongen door het Breda’s Mannenkoor, dat maar liefst zestig zangers telt. Achter het raam van de eerste woning aan het hof staat een lieflijke kerststal en kan buiten iedereen genieten van een glaasje Glühwein of warme chocolademelk.

Opening schaatsbaan
Wethouder Daan Quaars opent zaterdag 15 december om 20:15 uur officieel de schaatsbaan op de Grote Markt. Vervolgens zullen professionele schaatsers een spectaculaire show geven op muziek van Saturday Night Fever. Daarna kan het publiek zijn kunstjes vertonen en zwieren over de met discobollen verlichte schaatsbaan. Overdag kan er al volop geschaatst worden. Vanaf dan is er iedere avond iets te beleven op de IJsbaan op de Grote Markt. Van Silent Disco schaatsen tot een Tiroleravond

Schemertocht norse schipper
Stap op de boot voor een spannend avontuur met Adriaan Adriaanszoonzoonzoonzoon van Bergen. ‘Adje’ neemt je mee voor een tochtje van een kwartier van de Haven naar het park Valkenberg (of andersom) en vertelt onderweg een bijzonder verhaal. De afvaart is iedere zaterdag en zondag tijdens Betoverend Breda vanaf de Haven of het Valkenberg. Een kaartje is te koop bij de VVV aan de Willemstraat. Op zondag 16 december om 14:00 uur stapt ook wethouder Boaz Adank met zijn gezin aan boord.

Magische Fontein
Lichtontwerper Ellen de Vries ontwierp voor de nieuwe fontein in het park Valkenberg een magische lichtshow die op zondag 16 december in première gaat. Om 17.00 uur zal wethouder Boaz Adank de feestelijke opening van deze Magische Fontein verrichten. Op 16 en 23 december wordt de tien minuten durende lichtshow drie keer gecombineerd met sfeervolle Christmas Carols door het koor Nootwaar. De Magische Fontein is dagelijks te zien.

Lichtshow Grote Kerk
De Grote of Onze Lieve Vrouwekerk laat zich met een bijzondere lichtshow van haar meest betoverende kant zien. Op vrijdag 21 december is deze spectaculaire lichtshow goed te bewonderen vanaf de Grote Markt. Stadsbeiaardier Paul Maasen begeleidt de show vanuit de Grote Toren met live gespeelde carillon- en synthesizermuziek. Wethouder Boaz Adank geeft het startsein van dit evenement om 17.00 uur

Mary Poppins- / Disneyparade
Mary Poppins keert terug in de bioscoop met de betoverende en compleet nieuwe musical ‘Mary Poppins Returns’, met Emily Blunt als de super nanny Mary Poppins. Om de release van de nieuwe film te vieren kan op vrijdag 21 december jong en oud mee lopen in de Mary Poppins Parade. Iedereen mag meelopen in de parade in zijn of haar favoriete Disney outfit. De stoet gaat vanuit het Valkenberg door het centrum naar de Pathé Bioscoop. In aanwezigheid van wethouder Marianne de Bie gaat de parade om 18:00 uur van start op het grasveld voor het T-huis in het Valkenberg.

Torenbeklimming bij kaarslicht
Een sprekende kerstboom met lampjes, een lichtjeswandeling en feestelijk verlichte schaatsbaan: tijdens Betoverend Breda ziet de stad ziet er bijzonder sfeervol uit. Dat zie je niet alleen vanaf de grond, maar ook van bovenaf is het een feest om over de stad uit te kijken. Beleef het zelf tijdens één van de beklimmingen van de Grote Toren bij kaarslicht. In het (half)duister beklim je de toren, waarna je vanaf zestig meter hoogte de feestelijk verlichte stad overziet. De eerste beklimming is op zaterdag 22 december om 20:00 uur in het bijzijn van wethouder Greetje Bos.

Historische Kilometer en de Kasteelwandeling
De Historische Kilometer en de Kasteelwandeling brengen je op plaatsen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Van 15 december t/m 6 januari kun je dagelijks aansluiten bij een gids van VVV Breda. De Historische Kilometer neemt je mee door de historische binnenstad. Je bezoekt onder andere de Grote Kerk, het Begijnhof en het terrein van het Kasteel van Breda waar de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Tijdens de Kasteelwandeling krijg je een uitgebreide rondleiding over het kasteelterrein. Als nieuwe wethouder, sluit wethouder Greetje Bos op 23 december aan bij een Historische Kilometer. Start is dagelijks om 14:00 uur bij het VVV-kantoor aan de Willemstraat. Vanwege het bezoek aan militair terrein in een legitimatiebewijs verplicht.

Lichtjeswandeling
Ieder jaar rond Kerst is de Grote Gezellige Bosfee in het Mastbos. Het is de tante van Careltje, het geheimzinnige jongetje dat is ingetrokken in de kerstboom op de Grote Markt. Maar nu is ze kwijt! Gelukkig gaat boswachter Floris de radeloze Careltje helpen haar te vinden, en vraagt hij alle kinderen om mee te helpen. Daartoe heeft de boswachter een lichtjeswandeling uitgezet. De wandeling wordt ingeleid door wethouder Paul de Beer en gaat op donderdag 27 december om 16:30 uur van start bij het Speelbos aan de Bouvignedreef.

Meer informatie Betoverend Breda

  • Datum : 14 december t/m 6 januari 2019
  • Tijdstip events : Dagelijks van 9:00 uur – 21:00 uur.
  • Kijk voor actuele informatie op de website
  • Locatie : Grote Markt en andere locaties in Breda
  • Facebook : www.facebook.com/bredavvv
  • Website : www.betoverendbreda.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden