‘Iconen van de glamour’ zij aan zij met ‘iconen van het kwaad’

Foto: Hayo Sol

Wie hangt er nu een schilderij van Trump, Poetin of Kim Jong-un aan de muur? “Het is niet een doek wat een gemiddelde kunstliefhebber boven de bank zal hangen,” beaamt de Nederlandse popart kunstenaar Hayo Sol, die de schilderijen maakte, “Maar het zet je wel aan het denken. Als mensheid staan wij toe dat dit soort gekken aan de macht komen, maar uiteindelijk zijn het ook mensen. Het kwaad zit in ons allemaal.”

De schilderijen van deze hedendaagse ‘iconen van het kwaad’ zijn te zien (en te koop) tijdens een expositie bij kunstgalerie Très Art in Breda. Daar hangen ze zij aan zij met de ‘iconen van de glamour’, schilderijen die Sol maakte van bekende filmsterren uit de jaren zestig zoals Brigitte Bardot, Grace Kelly en Audrey Hepburn.

3D effect

Hayo Sol heeft een heel eigen en herkenbare stijl ontwikkeld binnen de popart. Door het gebruik van acryl en metaalverf en handmatig aangebrachte Swarovski kristallen op het doek, ontstaat een prachtig 3D effect. Hij schildert veel iconische sterren uit de filmwereld, maar ook uit de popmuziek (David Bowie, Lady Gaga). Zijn werken zijn zeer geliefd bij kunstliefhebbers in het buitenland. Prominente kopers zijn o.a. prins Albert van Monaco, actrice Denise Richards en voormalig president Sarkozy van Frankrijk.

Maatschappijkritisch

Galeriehouder Arian van der Hoeven wil met deze expositie ook het Nederlandse kunstpubliek in aanraking laten komen met Hayo Sol. Van der Hoeven: “Ik bied een podium aan verrassende kunstenaars met een eigen stijl en visie, die gecommiteerd zijn aan hun werk. Ik vind het belangrijk dat ze ook het ambacht, de techniek beheersen. Dat zie ik terug in Hayo. Ook zijn meer maatschappijkritische werken vind ik heel intrigerend, die zijn in sterk contrast met zijn andere werk.” Het weerhoudt Van der Hoeven er niet van om ook die werken te tonen tijdens de expositie. “Elke kunstenaar heeft dat dilemma: luister ik naar mijn publiek en schilder ik wat de klant wil of maak ik wat ik zelf belangrijk vind? Zijn werken tonen aan dat hij mooie dingen wil maken, maar ook mensen wil laten nadenken. Dat bewonder ik en wil ik laten zien,” zegt Van der Hoeven.

Betaalbare kunst

Van der Hoeven weet dat het belangrijk is voor een kunstenaar om zichtbaar te zijn. “In het buitenland is Hayo Sol heel succesvol, maar in Nederland is hij nog niet zo bekend. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom bied ik een podium in mijn galerie. Hayo is ook aanwezig op de openingsavond van de expositie, zodat hij met zijn publiek in gesprek kan gaan.” Van der Hoeven wil bovendien laten zien dat kunst niet onbetaalbaar hoeft te zijn: “We tonen ook kleinere werken, maar die zijn allemaal wel met de hand gemaakt.”

Expositie Hayo Sol 17 t/m 26 mei bij Kunstgalerie Très Art, Breda. De openingsborrel op vrijdag 17 mei is van 17.00-22.00 uur en gratis toegankelijk voor het publiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen