Henk van Straten schrijft het eerste Brabants Boek Present

Foto: Cloakture photography

Met Van Gogh sneed hier nooit een oor af, schrijft Henk van Straten het eerste Brabants Boek Present. ‘Een literair geschenk en een nieuwe Brabantse traditie’, aldus de initiatiefnemers het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de literaire stichting Tilt. Lezers in Brabant die voor €12,50 boeken aanschaffen in de boekwinkel krijgen het geschenk gratis aangeboden.

De eerste schrijver van dit nieuwe jaarlijkse literaire geschenk werd vandaag gepresenteerd aan Brabantse boekhandelaren en de pers. Henk van Straten werkt op dit moment aan een subtiel maatschappelijk beladen novelle, maar vooral een huiveringwekkende thriller die zich afspeelt in Nuenen.

Het spannende gijzelingsdrama wordt van zaterdag 7 t/m zondag 15 september 2019 meegegeven aan lezers in de Brabantse boekwinkels. Het geschenk vormt de start van een nieuwe literaire traditie. “We willen Brabantse schrijvers bekendheid geven en in positie brengen. Deze provincie verdient een rijk literair klimaat”, zegt Wim van de Donk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Jury

In januari 2019 maakte de een Brabantse jury de keuze voor de eerste schrijver. Jurylid en boekhandelaar Jan Verhagen: “Bij het samenstellen van een lijst met Brabantse schrijvers bleek al gauw dat die lijst veel langer is dan je zou verwachten. De komende jaren kunnen we dus vooruit. Van Straten is de perfecte ambassadeur van het Brabantse schrijverslandschap. Hij spreekt een breed publiek aan van literaire lezers, leeftijdgenoten en jongeren. Dit doet hij met een geheel eigen stijl, een eigen presence. Daarom zijn wij zeer vereerd dat hij heeft toegezegd het eerste Brabants Boek Present te schrijven.”

Over de schrijver

Henk van Straten (1980) schrijft romans en journalistiek. Hij werkte voor o.a. Volkskrant Magazine, Esquire, Linda. en Elle. Tot driemaal toe werd hij genomineerd voor de BGN literatuurprijs en stond hij op de longlist van de Librisliteratuurprijs. Met zijn romans Wij zeggen hier niet halfbroer en Berichten uit het tussenhuisje is hij een van de meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie. Van Straten werd geboren in Rotterdam-Delfshaven maar verhuisde op zesjarige leeftijd naar zijn thuisstad Eindhoven.

‘Er was een periode, toen ik nog een jonge schrijver was, waarin ik dacht dat ik naar de Randstad moest verhuizen. Daar was het literaire leven, daar maakte je kans op het worden van een échte auteur. Toch ben ik gebleven. Ik kreeg een gezin. Ik bleef schrijven. En wat bleek? In Brabant lukte het ook wel. Inmiddels ben ik blij dat ik hier nog woon. Het schrijven van dit bijzondere boekje vind ik een enorme eer.’

'

Reacties

article
235603
Met Van Gogh sneed hier nooit een oor af, schrijft Henk van Straten het eerste
https://breda.nieuws.nl/cultuur/235603/henk-van-straten-schrijft-het-eerste-brabants-boek-present/
2019-05-07T11:05:34+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2019/05/07110235/boek-brabant.jpg
Cultuur