Grote belangstelling voor riddertoernooi tijdens Nassaudag Breda

Foto: Ben van Koert | Kaos.Media

Ruim 12.000 man brachten een bezoek aan de Nassaudag Breda. Om te vieren dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven was op verschillende plekken een programma vol historie en vermaak. De Nassaudag stond in het tegen van leven en dood van René de Chalon, de eerste Prins van Oranje Nassau, die 500 jaar geleden op het Kasteel van Breda geboren werd.

De Nassaudag werd onder zeer grote belangstelling geopend op de Grote Markt door wethouder Marianne de Bie. Tientallen historische figuren verzamelden zich om vervolgens in een lange stoet naar het Kasteel te gaan. Hier werd een groots riddertoernooi gehouden, georganiseerd door House of Wax, behendigheidsspelen, zwaardgevechten en een machtig steekspel. In de tuinen van het Kasteel werd de Tachtjarige Oorlog beleefd met de Borgerij Berghen opden Zoom, Merck Toch Hoe Sterck en de Bergsche Battery.

In de Grote Kerk was een prachtige tentoonstelling te zien van Mandy den Elzen. Gespecialiseerd in de taxidermie ze speciaal voor deze Nassaudag het ‘hart van de René de Chalon” terug naar de Grote Kerk. Team Erfgoed gaf een presentatie over skeletonderzoek. Op tweede Pinksterdag is het ook de Dag van het Kasteel, een unieke kans om ook een bezoek te brengen aan Bouvigne. Excursieleiders geven deskundige informatie over de Franse, Duitse en Engelse tuin en de historie en bewoners van Bouvigne. Bouvigne telde 1200 bezoekers.

Stichting Nassaustad Breda zet zich in om de Nassaugeschiedenis van Breda onder de aandacht te brengen. Breda is een van de twee steden die de titel Nassaustad mag voeren (naast Leeuwarden) en is de grootste Nassaustad die er ooit is geweest. De Nassaus hebben de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda en hebben ervoor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad. Om dat te vieren, wordt jaarlijks de Nassaudag Breda gehouden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden