42 monumenten geopend tijdens Open Monumenten Dagen

Foto: Kin Cheong Lau

De Bredase Open Monumentendagen staan weer voor de deur! In het weekend van 14 & 15 september openen 42 monumenten in de stad gratis hun deuren voor het publiek. Open Monumentendagen kent een divers en uitgebreid programma met vele samenwerkingspartners.

Met een  van deze partners geeft de organisatie het officiële startsein voor een weekend vol beleving. Blind Walls Gallery maakt een schildering op de Teruggave aan de Gasthuisvelden als onderdeel van het project Brabant Remembers. De opening en onthulling vindt plaats op het buitenterrein bij de Teruggave op zaterdag 14 september en start met een inloop vanaf 9:30 uur.

75 jaar in vrijheid

Dit jaar herdenken en vieren we dat Breda 75 jaar in vrijheid leeft. Verschillende locaties zullen hier in hun programmering aandacht aan schenken. Het Open Monumentenweekend kent dit jaar 42 (!) locaties! Veel nieuwkomers dus. Tijdens dit weekend zijn alle locaties gratis te bezoeken. Voor sommige locaties is een inschrijving nodig. Informatie over inschrijvingen vind je op onze website: www.omdbreda.nl.

Samenwerking met Blind Walls Gallery

Tijdens de opening wordt de nieuwe schildering op de zijgevel van de Teruggave onthuld. De schildering is gemaakt door Poolse kunstenaar Otecki, in opdracht van Blind Walls Gallery en onderdeel van het project Brabant Remembers. De schildering staat in het teken van de bevrijding van Breda door de 1ste Poolse Pantserdivisie op 29 oktober 1944 en diens bevelhebber, Generaal Maczek. Het werk is de allerhoogste schildering in de collectie van Blind Walls Gallery tot nu toe. De Teruggave (het voormalige belastingkantoor) is een toepasselijke locatie. Het terrein werd vroeger door het leger gebruikt als exercitieterrein. De kunstenaar Otecki liet zich inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. Een van deze ‘meisjes’ Ria Vermeulen-Welten, nu 92 jaar, zal bij de opening aanwezig zijn. Naast Ria is ook Otecki, oftewel Wojciech Kołacz van de partij.

Programma 2019

De organisatie van Open Monumenten Dagen Breda nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn bij de officiële onthulling van de muurschildering op zaterdag 14 september en samen met hen de aftrap te geven voor het Open Monumentenweekend. Vanaf 9:30u is iedereen van harte welkom, waarna het openingsprogramma om 10:00u zal aanvangen. Dansnest, zal speciaal voor deze gelegenheid een bijzondere voorstelling opvoeren genaamd VRIJ!. Deze dans is geïnspireerd op de schildering en haar omgeving. Ook zal o.a. wethouder Marianne de Bie spreken over het belang van monumentaal erfgoed in Breda en het belang van het herdenken en het vieren van de vrijheid. De muurschildering van Blind Walls Gallery wordt daarna officieel gesigneerd door Ria Vermeulen en de kunstenaar Otecki.

Na de opening is iedereen van harte welkom om vanaf 11.00u een of meerdere van onze prachtige monumentale panden te bezoeken en zich onder te dompelen in (de Kunst van) Bredaas Vermaak & Vertier! Het Open Monumentenweekend is een mix van nieuw en vertrouwd en biedt een divers programma voor voor jong en oud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen