Solas van LeineRoebana in première in het Chassé Theater

Foto: LeineRoebana

Na de lovend ontvangen voorstelling Sweet Demon in 2018 gaat op 2 november 2019 in Chassé Theater Breda de nieuwe creatie Solas van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana in première. Een voorstelling waarin dans, muziek en tekst versmelten; evenals oud, nieuw, scherts en ernst.

Voor Solas nemen Leine en Roebana en een tienkoppige cast van veelzijdige, gelauwerde en aanstormende dansers, musici en zangers het begrip soelaas tot uitgangspunt. Soelaas, ontleend aan het middeleeuwse Franse woord solas, draagt ‘troost, verlichting, steun en oplossing’ in zich. ‘Problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ zijn gebundeld in één poëtisch woord. Solas biedt geen soelaas voor het (wereld)leed van onze tijd, reikt niets op een presenteerblaadje aan, maar creëert wel een ruimte voor het publiek om zelf alternatieven op het spoor te komen en te omarmen. In die ruimte worden dans, tekst, luit, electrische gitaar, klassieke en hedendaagse muziek als gelijken ingezet.

Voor Solas nodigden choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana een cast uit van veelzijdige, gelauwerde en talentvolle musici en dansers, met als speciale gasten: Talitha van der Spek, mezzo-sopraan die eerder met LeineRoebana werkte in Merg (2007) en Light (2016). Elisabeth Hetherington, aanstormend talent, gelauwerd met de AVRO/TROS-cultuurprijs, weet alles van de correcte uitspraak van oud Engels en beweegt als geen sopraan ooit tevoren. Virtuoos gitarist en dwarse theaterpersoonlijkheid Wiek Hijmans, en David Mackor, pas afgestudeerd, veelzijdig luitist die zich ontpopt als begenadigd zanger. Ook de dansers van LeineRoebana laten zich horen: met precisie en overgave dansen Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Myrthe Bokelmann en Kris Mohammed Adem en bij vlagen klinkt hun samenzang.

Openbare repetitie

Op woensdag 30 oktober om 19.30 uur opent LeineRoebana de deuren van het repetitielokaal en nodigt iedereen uit nader kennis te maken met het de choreografen, de dansers en het maakproces van de voorstelling.

LeineRoebana, het dansgezelschap van Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al ruim 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse en internationale dans. De groep produceert voor de grote zaal, vlakke vloertheaters, speciale locaties en festivals en is huisgezelschap van Chassé Theater.

reserveringsinformatie

  • LeineRoebana / Solas
  • vr 1 (try out) & za 2 nov (première), 20.30 – vanaf € 14
  • wo 30 okt, 19.30 openbare repetitie
  • www.chasse.nl – (076) 530 31 32

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden