Het Begijnhof in Kerstsferen

De begijnen zijn momenteel weer hard aan het werk om het Begijnhof te sieren in de mooiste kerstdecoraties. De verlichte kerstboom en levensgrote kerststal worden opgezet om aanstaande zondag 15 december weer te pronken in het midden van het hof. Getooid met festoenen en kransen terwijl de deuren van de woningen zijn voorzien van kersttakken. Het Begijnhofmuseum in de woning Catharinastraat 29 op het hof is opengesteld. In de opkamer van dat huis is een begijn doende met borduurwerk.

Welkom in het sfeervolle Begijnhof: Kerst met Anton Pieck! Op zondag 15 december 2019 tussen 12.00 en 18.00 uur kunt u op het Begijnhof wederom genieten van het tweejaarlijkse evenement Kerst met Anton Pieck. Er is van alles te beleven; van muziekoptredens, tentoonstellingen, oude ambachten en toneeloptredens tot een kleine kerstmarkt, en te nuttigen; een kersthapje en een -drankje.

Tentoonstelling Anton Pieck – het stille hof

De tentoonstelling Anton Pieck, het stille hof, is te bezichtigen in de Begijnenzaal, al vanaf zaterdag 14 december tot en met dinsdag 17 december. Deze bestaat uit enkele originele kunstwerken van Anton Pieck, met name betreffende het Begijnhof te Lier, en is samengesteld door het Anton Pieck Museum te Hattem. Bij deze tentoonstelling kunt u luisteren naar vertellingen van de bekende novelle van Felix Timmermans: ‘De zeer schone uren van juffrouw Symforosa, begijn te Lier’.

Toneelroute

Binnen het historische decor van het Begijnhof brengt een toneelroute, geschreven door Jan Jonk, de negentiende-eeuwse leefwereld van de Bredase begijnen tot leven. Men treft onder andere de portierster, novicen, de kosteres met de misdienaar, de hofmeesteres met het college van voogden. Evenals begijnen die op ouderwetse wijze de was doen en het linnen ‘op de bleek’ leggen. De route speelt zich af op diverse locaties op het Begijnhof die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. De regie is in handen van Simone de Kuyper.

Muziekoptredens

In de Waalse Kerk en de Catharinakerk zijn gedurende de middag verschillende muziekoptredens net als op het hof en in de tuin van de voormalige pastorie. Optredens worden verzorgd door: het Groot Evenementen Koor Breda, het Vrouwenkoor Breda, het Stedelijk Jeugdkoor Breda, de Baronica’s, een Muzikaal duo, FourXmas, Instrumentaal kwartet Giocoso, Kathedrale Cantorij en  accordeonist Jeroen van den Bosch.

Oude ambachten

Direct bij binnenkomst in het poortgebouw kunt u het gezellige Poppenhuismuseum bezoeken. Ook zijn demonstraties van oude ambachten te zien. In de tuin van de voormalige pastorie, waar een kleine kerstmarkt is opgesteld, laat Smederij van der Woerd zien hoe, met hamer en aambeeld, smeedwerk wordt gemaakt. Op de binnenplaats van het kleine hof demonstreert De Papiermaecker uit Exloo het procedé van geschept papier. Ook zullen enige kerstversnaperingen te verkrijgen zijn.

Alle genoemde locaties en activiteiten zijn gratis toegankelijk. Zie ook de website van het Begijnhof.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden