Tentoonstelling Power to the models in het Stedelijk Museum Breda

Foto: Jack Janssen Fotografie

Gastcurator en fotograaf Jan Hoek draait in deze tentoonstelling de klassieke rolverdeling tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar diegene op de foto bepaalt het beeld. Power to the models zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen of bij de mensen op de foto’s?

De tentoonstelling, onderdeel van BredaPhoto 2020, is van 9 september t/m 29 november te zien in Stedelijk Museum Breda.

In een wereld waarin bewustwording en empowerment een steeds belangrijkere positie innemen komen als vanzelf ook bestaande machtsverhoudingen steeds meer op scherp te staan. Oude patronen verschuiven of worden aan het wankelen gebracht. Fotograaf Jan Hoek (1984) mengt zich in deze discussie door de machtsverhouding tussen fotograaf en model te onderzoeken.

Jan Hoek: “We zijn eraan gewend geraakt dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor een modeshow of nieuwsreportage. De beelden van mensen uit andere culturen of verre conflictgebieden die we in de media zien, worden veelal gemaakt door fotografen uit het Westen. Overwegend wit en vaak man. Maar die machtsverhouding begint te schuiven. Dankzij social media en in het bijzonder Instagram wordt het steeds gemakkelijk gemaakt om zelf te bepalen hoe je in beeld wil komen. Ook is er een brede maatschappelijke en politieke discussie gaande over macht: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden