Theatergezelschap Stormkamer verkent psychiaterie in talkshow

Foto: Stormkamer

Hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal?

In september hervat theatergezelschap Stormkamer de eerder dit jaar geannuleerde talkshow De Salon: waan of werkelijkheid? Hierin onderzoekt regisseur Hanna van Mourik Broekman psychiatrie en afwijkend gedrag. In het ongedwongen decor van een cafésetting biedt De Salon: waan of werkelijkheid? een podium aan bijzondere gasten en lokale verhalen. Op maandag 14 september vindt De Salon plaats in Chassé Theater in Breda.

Stormkamer
Theatergezelschap Stormkamer organiseert ontmoetingen buiten het rode pluche op het snijvlak van theater en maatschappij. Met een fascinatie voor frictie en voorliefde voor wrijving brengt artistiek leider Hanna van Mourik Broekman verschillende opvattingen samen in één arena. Vier muren, verschillende waarheden, één dialoog: dat is een stormkamer. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken.
Deze avond gaat Hanna in dialoog met inspirerende gasten uit de omgeving Breda en het publiek over betekenisvol meedoen in de maatschappij. Wat is dat en in hoeverre slagen we daar in? Waarom voelen veel mensen met een psychische kwetsbaarheid zich buiten gesloten of niet serieus genomen? Kunnen we zorg verlenen zonder rapportages en kan er meer gelijkwaardigheid bestaan tussen begeleider en cliënt?

Programma
Onze gastcurator van Breda, Ingeborg van Dixhoorn werkt bij Amarant, een organisatie die zich inzet voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel. In 2018 richtte ze Magazijn076 op: een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek waar mensen met autisme de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen op sociaal, creatief en/of zakelijk vlak. Ingeborg:
‘Helpen labels als ‘psychische aandoening’ bij het zoeken van zorg-hulp-ondersteuning? Zijn cliënt-hulpverlener verhoudingen, met een betalende partij in het midden, gelijkwaardig?’

Ingeborg laat ons kennis maken met: o.a. journalist en filosoof Rutger van Eijken, docent aan Avans Hogeschool Sociale Studies en onderzoeker naar het leven van dak- en thuislozen, en Ralf Verheul, die 10 jaar binnen de GGZ werkte maar nu een eigen koffiehuis met fietswinkel runt: Kamu. Hij geeft daarnaast ook baristales aan mensen met autisme bij Magazijn076. Schrijver en dichter Frans A. Brocatus leest deze Salon een aantal gedichten voor. Poëzie van hem werd in Nederland en in Vlaanderen meermaals bekroond. Het Klooster Breda is een gespecialiseerde bakkerij en biedt dagbesteding voor mensen met een beperking of rugzak. Het Klooster serveert deze avond heerlijke zelfgemaakte appeltaart.

Meer informatie en kaarten
De Salon: waan of werkelijkheid? vindt plaats op maandag 14 september om 20.00 uur in Chassé Theater aan Claudius Prinsenlaan 8 in Breda. Kaarten kosten €15,00 en kunnen worden besteld via www.chasse.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen