Beste Vrienden: simpel verhaal, wel geinig

Foto: Beste Vrienden

Maandagavond 18.15 uur. Als we het Chassé Theater binnenlopen, botsen we meteen tegen Ruwan Heggelman op. Hoewel de jonge regisseur (24) nog maar net is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, is nu al zijn eerste korte film ‘Beste Vrienden’ in de bioscoop te zien.

“Dit is de film waar ik mee afstudeer, maar dat ging niet helemaal vanzelf. Toen ik twee jaar geleden met dit voorstel kwam, weigerde school mee te werken. Ze vonden het niets. Nu de film af is, zijn ze wel geïnteresseerd.”

Beste vriend

Het idee voor ‘Beste Vrienden’ ontstond twee jaar geleden door een telefoontje naar zijn beste vriend. “Mijn beste vriend in Groningen had een vriendin, maar ik mocht haar niet. Ik vond haar raar. Toen ik hem belde om advies te vragen – hij heeft altijd goede adviezen – gaf hij een vreemd antwoord. Ik dacht meteen: dat komt door haar. Zij heeft hem geïnfecteerd met een virus, zij is een zombie geworden. Zo begon het verhaal vorm te krijgen.”

Met die vriendin is het overigens uit. Zijn vriend kon wel lachen om het verhaal. “Morgen (dinsdag, red.) vertonen we de film in Groningen. Ik ben heel benieuwd hoe zijn ouders en zijn familie gaan reageren.”

Slachtpartij

Dan worden we de zaal ingeroepen. De film gaat zo beginnen. Hoewel horror niet mijn genre is, ben ik wel benieuwd naar het resultaat. Het duurt even voor het eerste bloed op het scherm verschijnt, maar dat is meteen vrij expliciet. De toon is gezet… Wat volgt is één grote slachtpartij, waarbij niemand gespaard blijft. Op een persoon na… Ik ben blij dat ik mijn sjaal bij de hand heb, maar de rest van het publiek slikt het. Ik hoor regelmatig mensen lachen. Zodra de aftiteling in beeld verschijnt, begint het publiek te applaudisseren. En dat is ook terecht.

Ik mag er dan niet van houden, maar als je het verhaal achter de film kent, kun je niet anders dan waardering hebben voor Heggelman. De film is immers zonder honorarium gemaakt en Heggelman is er in geslaagd om een aantal topacteurs te strikken. Dat is tevens de reden waarom de film alleen maar gratis te zien is. “Ik vind dat we het niet kunnen maken ten opzichte van de cast om geld hiervoor te vragen. Er zijn bioscopen die onze film graag willen vertonen, maar dan zouden we moeten betalen voor de huur van de zaal. Dat gaan we dus niet doen.”

Dirty mind

Of je nog een ‘dirty mind moeten hebben, om zo’n film te kunnen maken’, wil een oudere dame uit het publiek nog weten. “Nee”, zegt Heggelman. “Ik ben al erg lang gefascineerd door het fenomeen horror. Mijn oma vertelde vroeger altijd verhalen over skeletten en zo. Dat vond ik altijd wel boeiend.” Ik wil nog van hem weten of hij al heeft nagedacht over zijn volgende project. “Ik ben bezig met vier speelfilms, maar daar kan ik nog niets over vertellen. En ik ga meewerken aan een jeugdserie ‘Geheim van de Kei’, die zich in Amersfoort afspeelt. Maar ook daar kan ik verder niets over zeggen”, lacht hij. Een echte professional dus. Nu al.

‘Beste Vrienden’ is alleen nog in Groningen te zien. “Daarna gaan we het festivalcircuit in. We hebben de film opgestuurd naar een aantal filmfestivals, ook internationaal, maar het is erg lastig om daar tussen te komen. Ook omdat de film in het Nederlands is.”

Wordt vervolgd dus…

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden