Chasse Theater in teken van striphelden en tekenaars

Anno 2015 is het Stripfestival meer dan alleen zoeken naar het ene ontbrekende album om de collectie compleet te maken. Zo zijn er ook workshops, signeersessies en je komt mensen in cosplay tegen.

Cosplay bestaat uit twee woorden: costume and play. Mensen lopen in kostuum/uitrusting van hun favoriete figuur. Het kan een stripfiguur zijn, maar ook een personage uit een computerspel. Cosplay is overgewaaid uit Japan. Daar hebben ze complete winkels met allerlei outfits om jezelf te veranderen in wie dan ook. Maar echte diehards maken hun kostuum zelf.

Voor ieder wat wils

Tekenaars zijn tegenwoordig graag geziene gasten op zulke festivals. Wie wilt nou niet een mooie persoonlijke tekening van jouw favoriete figuur? Zelfs Mark Retera maakt voor Breda een uitzondering op de regel om geen festival te bezoeken. Begrijpelijk dat zijn stand ook regelmatig een rij wachtenden staan. Ondertussen is zijn figuur Dirkjan ondertussen de 21e album gevuld met avonturen. Kenny Rubenis, bedenker van Dating for Geeks heeft sinds kort zijn 3e album uitgebracht, Viral. Als je vaak met de trein reist zie je zijn strip voorbij komen in de Metro. Aimee de Jongh was er ook. Ook zij heeft in Metro gestaan met Snippers. En Yasmin Sheikh was er om Luna te promoten. Naast haar was Robin Keijzer met een nieuwe spel ‘Gang Up’. Een unieke spel waar samenwerking net zo belangrijk is als bedrog. Geheel ontworpen door Robin. Robin Keijzer is een creatieve duizendpoot. Hij tekent en illustreert games en strips. Ook heeft hij aantal covers ontworpen voor ‘de Bieb-bende’. Naast leuke dingen was er ook gelegenheid voor een droevige gebeurtenis. Eigenaar van Strip2000 Peter van der Heijden overleed plotseling in september. Er werd een eerbetoon aan Peter gehouden op het stripfestival. 

Meer dan stripboeken alleen

Het imago van een gemiddelde stripboekenliefhebber is de laatste jaren sterk veranderd. Waren vroeger voornamelijk jongens/mannen teruggetrokken in hun wereld gevormd door superhelden en superschurken. Tegenwoordig ziet men steeds meer meisjes/vrouwen interesse tonen in de stripwereld. Zelfs kinderen pakken zo nu en dan een (strip)boek op. Voor deze jonge lezers was Geronimo Stilton aanwezig. En hij had het druk. Met voorlezen, maar ook poseren met de fans. Er waren ook een manga- en een karikatuurtekenaar aanwezig voor een mooie herinnering van het stripfestival. En in de filmzaal was er ook aandacht voor Back to the Future. 30 jaar geleden gemaakt over de toekomst in 2015. Zaterdag werd de Bredase Stripcultuurbeurs uitgereikt aan Ger Apeldoorn en Kenny Rubenis. Ger voor een boek over de geschiedenis van het blad Eppo en Kenny voor een korte animatie van Dating for Geeks.

Handen vol

Door de grote aanbod van stripboeken en figuren en andere accessoires ging bijna niemand met lege handen naar huis. Er werd overal driftig gezocht naar het missende album of figuur om een collectie compleet te maken. Maar het was ook een mooie gelegenheid om aan iets nieuws te wagen. Er was zelfs een winkel uit Breda aanwezig die mooie beeldjes verkocht. Veel van Disney, maar ook Kuifje en Jan, Jans en de kinderen, Zelfs elfen kwamen voorbij. Meer informatie vindt u hier

Dossier: Fotoreportages

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden