Rondleiding Belcrum 400 jaar

Op zaterdag 28 november houdt het Gilde De Baronie weer een rondleiding in verband met het vierhonderdjarig bestaan van de Belcrumpolder. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting ‘Belcrum 400 jaar’.

De rondleiding start om 14.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Watertoren aan de Speelhuislaan en duurt ongeveer 1½ uur. Deelname volwassenen € 3,50, kinderen € 1,75 pp.

Prins Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, liet rond 1614 de Belcrumpolder inrichten als jachtgebied en gaf de eerste aanzet tot de bouw van het zogenoemde Speelhuis. Dit achtkantige jachtslotje, dat in 1824 werd afgebroken, stond ongeveer op de plaats waar in 1934 de Belcrumse Watertoren verrees. De huidige Speelhuislaan, destijds de oorspronkelijke toegangsweg tot het jachtslot, dankt er zijn naam aan.

De rondleiding gaat onder andere langs de Belcrumhaven, het ‘Touwterrein’ met de Beatrixlinde, het nieuwe NS-station in aanbouw, de voormalige Veemarkt en het Slachthuis, alsmede het herdenkingsmonument op het Pastoor Pottersplein.

De gevarieerde geschiedenis van de Belcrum passeert tijdens de rondleiding de revue. Achtereenvolgens prinselijk jachtterrein, handels-/industriecentrum en woonwijk, broedplaats voor cultuur en vertrekpunt voor (inter)nationale treinreizigers.

Loop mee met het Gilde De Baronie door deze interessante wijk die volop in ontwikkeling is.

Bron: Gilde De Baronie: Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden