Chassé Theater voor even Dance Tempel

Ik ben zelf nog nooit naar een dancefeest geweest, laat staan een indoor dancefeest. Tuurlijk hoor ik regelmatig verhalen over pilletjes slikken en verdwaasde jongenlui, maar ik heb geen persoonlijk vergelijkingsmateriaal. Ik ging dan ook blanco naar Dance Festival Breda in het Chassé Theater. En ik moet zeggen:  het viel honderd procent mee.

Het enige wat me opviel toen ik bij het Chassé Theater aankwam, was het aantal rijen fietsen pal voor het gebouw. Aan de ingang geen ellenlange wachtrijen. Mensen konden vrij snel naar binnen lopen. Waren er dan geen extra controles in verband met de gebeurtenissen van vorige week in Parijs. “Wij controleren altijd extra bij festivals als dit”, vertelt de organisatie me. “We fouilleren mensen uitgebreid en controleren hun id. Maar dat moet omdat er zoveel mensen zijn.”

Vorig jaar telde het Dance Festival Breda 2500 mensen, dit jaar zijn er ruim 3000 kaarten verkocht. Daarmee is het festival compleet uitverkocht. Maar liefst 32 dj’s verspreid over 5 areas vermaken het publiek tot vier uur zaterdagnacht. Onder de dj’s een aantal Bredanaren, zoals Kill the Buzz.

Van 30 tot 50+

Eenmaal binnen overvalt me de relaxte sfeer. Geen opgeschoten jongelui, maar veel ouderen; 40+ zeg maar. Hoezo vooroordeel? Later vertelt een medewerker van het Chassé me nog dat dat juist zo fijn is aan dit feest. “Het is een feestje dat bedoeld is voor 23+, maar de gemiddelde leeftijd is 33+ en je ziet ook heel veel oudere mensen die hier compleet uit hun dak gaan op de muziek.” Mensen zoals ik dus.

Of de man uit Breda die samen met zijn kinderen op stap is. “Ik ben vandaag jarig. Net 50 geworden en mijn kinderen gaan vaker naar dit soort feestjes. Wij eigenlijk nooit.” Maar de ouders vermaken zich wel. “Met een pilletje en een biertje is alles leuk toch?”. En daarmee wordt een eerder vooroordeel toch weer bevestigd. Hoe goed de organisatie ook haar best doet, compleet drugsvrij hou je zo’n feest niet. Maar is dat heel erg? Zolang dat het maar gezellig en leuk blijft. En dat is het zeker!

Elk plekje in het theater is benut

Als je bedenkt dat hier in dit theater, waar normaal gezien theatershows te zien zijn, zo’n drieduizend mensen verspreid over het hele gebouw uit hun dak gaan, dan weet je dat je het als organisatie goed doet. Mooi om te zien dat echt alle hoeken en gaten van het theater gevuld zijn en min of meer toegankelijk zijn voor publiek. Op de plek waar normaal gezien theatergroepen hun decors laden en lossen, zijn nu extra wc’s geplaatst. En voor de ingang van de grote zaal en boven de trap is een podium gebouwd waar verschillende dj’s hun set draaien, inclusief danseressen.

Door de juiste aankleding, goeie dj’s en fijn publiek waan je je in een heuse discotheek in plaats van in een theaterzaal. Missie geslaagd dus wat mij betreft. En terwijl de menigte zich bij de mainstage vol overgave laat meevoeren op de beats van alweer de volgende dj, baan ik me een weg naar de uitgang…

Tot volgend jaar!

Bekijk hier het videoverslag wat Stappen en Shoppen maakte van Dance Festival Breda. Lees ook het interview met Adithya Nanuru alias Kill the Buzz over zijn show op Dance Festival Breda.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden