Bredase schrijft over ervaringen GGZ

Foto: Michel Roringpandey

“Een opkomst verwacht, maar niet zo’n grote.” Zo begint Sandra van den Brule de presentatie van haar boek ‘(On)gepolijst Overleven’. De Bredase verwerkte haar levensbiografie in een vorm van poëtische proza, die ze donderdagmiddag presenteerde bij het dagactiviteitencentrum van het GGZ, De Molenley.

Familie, vrienden, kennissen, collega’s, begeleiders en mede-maatjes van de GGZ; uit ieder hoekje van haar leven was wel iemand aanwezig om Sandra over haar werk te horen vertellen. Een boekwerk over leven met psychosegevoeligheid. En over haar veerkracht dankzij haar passie voor theater, koken, sociale contacten, tekenen en schrijven. Met als doel om lotgenoten bij de GGZ sterk te motiveren zingeving te vinden.

Kwetsbaar en krachtig

Om half vier zat de zaal van de Molenley bomvol en was Sandra klaar om te beginnen. Proza, photovoice, muziek en poëzie wisselden elkaar af in een ontroerende en humoristische presentatie, waarin ze haar kwetsbare kant laat zien. In Indonesië geboren en in Nederland geadopteerd, vertelt ze over haar heimwee naar haar geboorteland en de reizen die ze ernaar terug heeft gemaakt. Ook muziek speelt een belangrijke rol in haar leven en in haar herinneringen naar Indonesië. Zoals het nummer ‘Country Roads’ dat ze spontaan begint te zingen. Ze krijgt de hele zaal mee om uit volle borst te zingen.

Verwonderd en bewonderd

Tegen half vijf sluit Sandra haar presentatie af met de eerste overhandiging van haar boek. Aan een wel heel belangrijk persoon in haar leven, haar vader. En ook al is ze geadopteerd, ze heeft het niet van een vreemde. Ook haar vader weet bijna de hele zaal in ontroering te brengen: “Sandra, je hebt mij en je moeder verwonderd met je boek. Je weet dat we er in eerste instantie niet helemaal achter stonden en dat je het van ons financieel wel helemaal zelf moest doen. Maar dat heb je voor elkaar gekregen. Je hebt ons verwonderd en we bewonderen jou.”

index

Waar te verkrijgen

Sandra van den Brule heeft middels crowdfunding haar boek kunnen publiceren. Je kunt een exemplaar van (On)gepolijst Overleven bestellen via [email protected] voor € 19,95.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden