Gezien: Sinterklaasconference Javier Guzman

Foto: Asja Vossen

‘Lief en laf’, dat is de ondertitel van Javier Guzman’s vijfde Sinterklaasconference. Zijn eerste deed hij in 2002, de laatste alweer zes jaar geleden. Zondagavond stond hij in het Chassé Theater in Breda met zijn vijfde Sinterklaasconference 2015 – Lief & Laf. En dat was het. Lief, laf, grappig maar soms hard.

Eerst is het de beurt aan cabaretier Bob MacLaren. Hij verzorgt het voorprogramma van Javier Guzman. Het publiek is een beetje in de war. Wat is dit? Waar is Guzman? Dit was vooraf niet aangekondigd. MacLaren heeft de lachers af en toe op zijn hand, maar dit is niet waar het publiek voor komt.

Voorpaginanieuws als inspiratiebron

Na een klein half uurtje is het eindelijk zover en komt Javier Guzman het podium op. Gekleed in een strak grijs pak en nette zwarte schoenen. Het decor bestaat uit een aantal reddingsvesten die aan een stellage achter op het podium zijn opgehangen. Het zet je meteen aan het denken…

Javier Guzman neemt het jaar op geheel eigen wijze door. Hij liet zich voor zijn vijfde Sinterklaasconference inspireren door wat het afgelopen jaar als voorpaginanieuws werd gebombardeerd. “Afgaande op het voorpaginanieuws gaat het best goed met Nederland”, aldus Guzman. Om zich tegelijkertijd hardop af te vragen waarom wij Nederlanders ons druk maken om bijvoorbeeld ‘een hittegolf van drie dagen’.  Verschillende thema’s passeren de revue; IS, vluchtelingen, Sail, Circus Renz, motorclubs en natuurlijk de discussie rond zwarte piet. Soms lief, soms laf, soms grof en meestal ‘op het randje’.

Technische problemen

Net op het moment dat hij afscheid neemt van het publiek, komt Bob MacLaren opnieuw het podium opstormen met de mededeling dat er ’technische problemen’ zijn. Er moet opnieuw wat opgenomen worden (de show is met Sinterklaasavond te zien op RTL4, red.). Guzman keert terug om nog twee verhalen te vertellen die hij ‘vergeten’ was. Een grap of bittere ernst? Dat weten we pas zeker op 5 december.

Boodschap voor Syriërs

Voor hij definitief het podium afloopt, wil Javier Guzman het publiek nog een boodschap meegeven. “De reddingsvesten die hier hangen ga ik opsturen naar Syrië. Kom allemaal op het podium en schrijf er nog iets op als je wil” en weg is hij. Een aantal mensen geven gehoor aan zijn oproep. Wij ook.

Alles bij elkaar een sterke show maar door het voorprogramma van Bob MacLaren een beetje aan de korte kant. Toch een dikke 8. Benieuwd? Javier Guzman speelt zijn Sinterklaasconference nog tot 5 december in diverse theaters in Nederland. Of kijk op pakjesavond op RTL4 vanaf 22.25 uur naar Javier Guzman’s Sinterklaasconference 2015 – Lief & Leed.

Sinterklaasconference 2015 – Lief & Leed – Javier Guzman – 29 november 2015 – Chassé Theater Breda

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen