Nieuw cultuurbeleid provincie Noord-Brabant

Foto: Breda Nieuws

In het nieuwe uitvoeringsprogramma Cultuur dat recent door Gedeputeerde Staten is vastgesteld, zijn voor het eerst alle vormen van provinciaal cultuurbeleid bij elkaar gebracht. Van kennismaking via cultuureducatie tot en met het ontwikkelen van internationaal toonaangevende activiteiten met hulp van Brabant C. Op deze wijze wil de provincie al deze onderdelen beter op elkaar afstemmen, en sturen op samenhang.

In het Uitvoeringsprogramma Cultuur ligt de focus op het versterken van de culturele infrastructuur. Daarbij wordt fors ingezet op het herkennen, stimuleren en behouden van talent voor Brabant, met een budget van 1,4 miljoen extra op de reguliere begroting voor cultuur.

Visuele kunsten
Een van de nieuwe ontwikkelingen in het professionele cultuurbeleid is dat de provincie naast de podiumkunsten ook visuele kunsten ondersteunt. Enerzijds wil de provincie instellingen die ook rijkssubsidie krijgen, co-financieren. Ook instellingen die een positief advies krijgen, maar waar geen rijksbudget voor is, kunnen financiering krijgen van de provincie. Daarnaast is er ook ruimte voor andere Brabantse spelers, en er komt een nieuwe regeling voor ‘starters’. “Op deze manier geven we vernieuwing in de cultuursector ook een kans, en zijn er instellingen die de kans krijgen om in de basis-infrastructuur te komen”, aldus cultuurgedeputeerde Henri Swinkels. Hiervoor is in totaal 1,7 miljoen meer beschikbaar dan in de vorige periode.

Impulsgelden
Daarnaast gaat de provincie door met het inzetten van de zogenoemde impulsgelden, waarmee in 2013 werd gereageerd op de forse bezuinigingen van de rijksoverheid op de culturele sector. Daarvoor is deze periode 1,3 miljoen euro per jaar beschikbaar. De regeling wordt wel wat aangepast, zo komt er ook geld beschikbaar voor amateurkunst en voor  cultuureducatie.

De komende jaren wil de provincie de samenhang en samenwerking intensiveren en samen met BrabantStad-partners een regionaal cultuurprofiel ontwikkelen. Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur: “We voelen de urgentie om echt meer samen te doen. Extra motivatie is het advies van de Raad voor Cultuur om het regioprofiel meer leidend te maken bij de verdeling van rijksgelden voor cultuur. Dan is de noodzaak om samen aan de slag te gaan nog groter.”

Cultuurprofiel
Om in 2021 klaar te zijn voor deze nieuwe manier van samenwerken, ontwikkelt de provincie de komende jaren samen met partners het cultuurprofiel voor Brabant. Swinkels: “Wat ons betreft worden wij een regio waar creatieve ontplooiing vanzelfsprekend is, van de eerste kennismaking tot en met onze toptalenten en waar creativiteit, techniek en ambacht elkaar weten te vinden.”

Om dat te kunnen bereiken is het belangrijk dat Brabant continu inspeelt op de actualiteit en de kansen grijpt die er zijn. Dan is het noodzakelijk om de partners te kennen, zelf zichtbaar te zijn en te weten waar je over praat. Kennis en onderzoek zijn daarom een noodzakelijk onderdeel van de Brabantse plannen voor de komende jaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen