Shared dining bij de Egelantier is een culinaire reis om niet te vergeten

Foto: Kin Cheong Lau

De Egelantier heeft geen introductie nodig. Iedereen die in Breda woont kent het of weet waar het is. Sinds Donny en Sandra van der Weegen in 2007 het stokje overnamen hebben zij het omgetoverd tot een restaurant met klasse en stijl.

Daar hoort uiteraard een nieuwe kaart bij. En op de nieuwe kaart is sinds maart iets nieuws toegevoegd, shared-dining. Een 4-gangen proeverijmenu met een bijhorende bierproeverij. Laat dat toevallig de reden zijn waarom wij op een zeldzame zonnige dag in maart binnenstappen.

Van oudsher is het een eetcafé; de binnenkant heeft in 2016 een complete make-over gehad. Nu heeft de Egelantier een sfeervolle uitstraling met veel houteffecten. Donny, tevens chef-kok van de Egelantier vertelt in het kort wat wij kunnen verwachten vanavond. Om het wachten te vergemakkelijken krijgen wij vers gebakken brood met drie heerlijke smeersels: tomaten tapenade, kruidenboter en aïoli met gerookte paprika. Wat het zo lekker maakt is dat alles vers gemaakt wordt in de keuken.

De eerste stap

Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de eerste gang. Een mooi opgemaakt bord wordt tussen ons ingezet. Toepasselijk genaamd “Lekker Snoepen”, bestaande uit : bonbon van kalf en pruim, rundercarpaccio, serranoham, likkepot en salade. De carpaccio is voortreffelijk, zeker in combinatie met de pesto en crème van pommodori. Voor mij is het de eerste keer dat ik likkepot proef. Samen met de serranoham geeft het een mooie balans. Je proeft duidelijk, dat de gerechten met verse ingrediënten worden bereidt. Bij deze gang wordt de La Trappe Isid’Or aanbevolen. Een amberbier van het trappistenklooster met een fruitige smaak.

Verre reis

De tweede gang heeft een Oosters tintje. Het bestaat uit: Pekingeend, atjar Ketimoen, zalmsashimi, kimchi en kombucha. De Pekingeend ligt in een mooi bokaalglas op een bedje van atjar Kimoen. Pekingeend is geen makkelijk gerecht om te maken. Maar ik moet toegeven, Donny en zijn team weten van wanten. Het vlees is lekker mals en de atjar voegt een frisse element toe aan het gerecht. Kombucha is een gezond drankje gemaakt door fementatie van groene thee en kombucha zwam, genaamd Scoby. Daarna wordt het proces herhaald met perzik. Je kan het zo opdrinken of combineren met de sashimi. Beiden opties zijn aan te raden. Kimchi is voor mijn tafelgenoot geen onbekende gerecht. Haar oordeel is: lekker op smaak en van betere die zij geproefd heeft. Een bitterzoete Brugge Tripel is een goede keuze en kan goed opboksen tegen zoveel smaaksensaties.

Malse overgang

Terwijl de avond vordert beginnen wij aan onze derde gang. Bestaande uit: ossenhaas, Boeuff Bourgignon, rib-steak en kalf. Tussen al het vlees geweld vinden we ook nog een groentetaartje en een hutspot-strudel. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. De ossenhaas is lekker mals en tot mijn verrassing net medium. Zoals ik het graag wil. Tegenover mij hoor ik dat het groentetaartje goed in de smaak valt. Het is ook een mooie afwisseling tussen al het vlees. De zware blonde Cornet leent zich hier goed voor. Het bier krijgt zijn subtiele vanilletoets door tijdens het brouwen eikenhouten snippers toe te voegen.

Afsluiting 

Dan zijn we toe aan onze laatste gang. Dit bestaat uiteraard uit desserts. Voor ons liggen schuimpjes, sorbetijs, mini cheese cakejes, kortom teveel om alles op te noemen. Alles wordt door het kundige keukenteam zelf gemaakt. Je proeft gewoon de liefde voor het vak, Neem hier bij Urthel Samaranth, een zwaar roodbruin bier om het feestje compleet te maken.

“We gebruiken alleen maar verse ingrediënten en zoveel mogelijk van lokale aanbieders. Behalve de spekkoek worden alle gerechten huisgemaakt. Dit zorgt niet alleen voor heerlijke en smaakvolle gerechten aan tafel. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om duurzaam te werken.”, aldus Donny. Als voorbeeld noemde hij de rode bieten. Het sap wat bij het koken  vrijkomt wordt bijvoorbeeld gebruikt om schuimpjes te maken in een nagerecht. Ons oordeel is unaniem, we hebben met volle teugen genoten! En dat is niet gek. De Egelantier heeft vorig jaar de Stappen en Shoppen award voor beste ‘Internationale keuken’ binnengesleept. En dat is meer dan terecht. De hele avond werden wij en alle gasten goed verwend. Goede en vriendelijke bediening met gedegen kennis van zaken. Een enthousiast keukenteam met liefde voor het vak. Tel daarbij de kennis en de ervaring op van Donny en Sandra en je hebt een succesformule in handen.

Informatie over De Egalantier

  • Adres :      Teteringsedijk 103 Breda
  • Telefoon :  076-5144092
  • Website :   www.egelantierrestaurant.nl
  • Openingstijden : dinsdag tot en met zondag 17:00 tot 00:00 uur

Reacties

article
222311
De Egelantier heeft geen introductie nodig. Iedereen die in Breda woont kent het of weet waar
https://breda.nieuws.nl/foodblogs/222311/shared-dining-egelantier-is-culinaire-reis-om-vergeten/
2018-04-06T22:12:35+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2018/04/06212914/IMG_1914.jpg
Cornet, De Egelantier, duurzaam koken, foodblog, shared dining, Stappen en Shoppen award
Foodblog, Horeca