Een exquise avond bij restaurant Ripasso in Terheijden

We zijn uitgenodigd door eigenaren Yannic van den Broek en Wijnanda de Bie om te komen dineren bij restaurant Ripasso in Terheijden, en daar hebben wij wel zin in!

Restaurant Ripasso

Als horeca koppel Yannic en Wijnanda in 2015 de kans krijgt restaurant Buitenlust over te nemen hoeven zij daar niet lang over na te denken. Yannic is opgeleid tot sommelier aan de Academie voor Gastronomie bij Peter Klosse en heeft in diverse zaken in binnen- en buitenland gewerkt. Op de Academie voor Gastronomie leerde hij de eigenaresse van de Limonadefabriek kennen, die hem een baan aanbood als sommelier in het nieuwe restaurant. Na 1,5 jaar kon ook Wijnanda, die daarvoor 1,5 jaar bij voormalig Restaurant De Molen in Kaatsheuvel had gewerkt, daar aan de slag en zo leerden zij elkaar kennen. Zij vragen Eloïse en Niels, met wie ze eerder samenwerkten, de keuken te bestieren. Niels, die een opleiding tot gespecialiseerd kok bij de Cas Spijkers Academie succesvol afrondde en bij sterrenrestaurants heeft gekookt, is excellent met verfijnde complexe gerechten. Eloïse, die dezelfde opleiding als Niels volgde bij de Cas Spijkers Academie is gespecialiseerd in de pure keuken en heeft oog voor uitzonderlijke smaakcombinaties. Samen met ondernemer en sommelier Yannic en gastvrouw en kaasspecialiste Wijnanda is een dreamteam geboren! Ripasso opent haar deuren en maakt meteen een vliegende start.
Verrassingsmenu

We mogen vanavond het 6-gangen verrassingsmenu gaan proeven. Na een warm welkom krijgen wij een heerlijke tafel aan het raam. Hoewel het restaurant zo goed als vol zit heb je geen last van de gasten naast je. Op de uitgebreide aperitief kaart vinden we onder andere een mooie champagne en andere bubbels, gin-tonics en diverse cocktails. Wij gaan voor een ‘dirty martini’. Bij het verrassingsmenu gaan wij uiteraard voor het begeleidend wijnarrangement. We zijn erg benieuwd naar de keuze van deze sommelier.

Wij beginnen met een assortiment amuses. Filodeeg met ricotta, feta en basilicum, een balletje van Borlotti boon met zwarte knoflook mayonaise, een wortelbroodje met vadouvan en gegrilde toast met crème fraîche en paddestoel. Exotische smaken verraden de invloeden van de fusion keuken en de smaakvolle amuses beloven veel moois voor de rest van de avond. Restaurant Ripasso laat zich het best omschrijven als romantisch en luxe. De intieme sfeer, heerlijke jazzmuziek, de landelijke serre waar je mooi op het water uitkijkt, de prachtige uitgebreide menu- en drankenkaart. Ripasso heeft het allemaal. Maar het is vooral de bescheidenheid en de rust van de gastvrije Wijnanda en de vakkundige Yannic die indruk op ons maakt.

Fluweelzachte zalm met harissa

De eerste gang is een heerlijk zacht gegaarde zalm, gemarineerd met harissa, met een crunch van cornflakes en biltong, rode biet en dille/limoen dressing. De kruidige smaak van de harissa past perfect bij het zuurtje van de limoen. Bij deze mooie vette vis adviseert Yannic ons een ‘Quinta da Raza Alvarinho Trajadura’, een frisse witte Portugees met veel witfruit en een licht mineraaltje. Een prachtige combinatie die tintelt op de tong.
Coquilles met een Japanse knipoog

Gang twee is een wonderschoon gerecht van een perfect gegaarde coquille met zeewiersalade, radijs en venkel afgewerkt met een zeekraal olie. Hierbij wordt Les Plos Chenin Blanc Colombard geschonken, een Zuid Franse witte wijn uit de Languedoc die zowel zee- als landinvloeden heeft meegekregen. Yannic legt uit dat door de Malolactische gisting deze frisse wijn met veel citrus en rijp fruit fluweel zacht van smaak wordt. De verrukkelijke coquille wordt afgemaakt met een dressing van speciale Japanse Soya azijn met yuzu en ponzu en een poeder van gerookte Nori vellen. Een prachtig opgediend en bijzonder smakelijk gerecht waar we heel gelukkig van worden.
Zacht gegaard lam

Tijd voor rood. Bij de volgende gang wordt een Pinot Noir uit 2014 van Weingut Bergdolt geschonken. Op een mooi aardewerk bord vinden we zacht gegaard lam met schokkers, citroenbonen en zwarte knoflookjus. De jus krijgt door de gefermenteerde knoflook een krachtige en bijzondere smaak die goed past bij het lam. Een krokantje van gepofte gierst geeft dit gerecht een bijzondere twist. De Pinot Noir heeft veel rijp kersenfruit en een fijne tanninestructuur en past formidabel bij dit wat complexer gerecht. Zo lekker!
Runderlende van de Green Egg

Ondertussen krijg ik spijt van mij BOB-arrangement want deze formidabele wijnen smaken naar meer. In dat geval biedt Ripasso een oplossing met de ’thuisbrengservice’. Wat een geniaal idee! Neem nou deze Vina Herminia, een mooie Crianza uit 2013 met een fluweelzachte afdronk die een houtlagering van 12 maanden en een flesrijping van 6 maagden heeft gehad. Het rijp rood fruit past zalig bij de runderlende. Wijnanda: “Deze lende komt van de dubbeldoel koe (melk en vlees) uit Nederland. We proberen zoveel mogelijk met Nederlandse producten te werken.” De lende is perfect gegrild op de Green Egg en komt met een zalige saus van gezouten citroen, diverse structuren van bloemkool, gemarineerde shiitake en bbq olie.

Dé kaaswagen

Wijnanda rijdt een prachtige wagen vol met de heerlijkste kazen aan onze tafel. Vakkundig adviseert Wijnanda ons, want zelf zouden wij nooit een keuze kunnen maken uit al die zalige kazen die we zien. Verschillende geitenkazen waaronder een Twentse Bunkerkaas, gerijpte harde kaas, een smaakvolle Holzhofer Latte Crudo, een mooie Mimolette reserve die 24 maanden gerijpt heeft, een Munster, een pittige blauwader, een nagelkaas. De bijzondere Swarte Toer, een smeuïge zachte geitenkaas met grijze korst waar Doetie Trinks de Cum Laude Awards in de categorie Beste Zachte Kaas met een Witschimmel mee won. Vakkundig rangschikt Wijnanda de kaasjes van onze keuze in volgorde van smaak op ons bord. We zijn er stil van, en genieten met onze ogen dicht intens van de rijke volle smaken van de kazen in combinatie met onze koele Blandy’s Alvada Madeira. Een verrassende keuze van sommelier Yannic. Deze Madeira heeft tonen van toffee, honing, kruiden en chocolade, is licht stroperig maar minder overheersend in zijn nectar suikers dan bijvoorbeeld een PX Sherry of een Port. Voor ons is de kaaswagen één van de hoogtepunten van de avond.
Time for dessert

Alsof wij nog niet genoeg verwend zijn arriveert ons dessert. Op een prachtig bord krijgen we een uitermate originele en smaakvolle mouse van pastineek met een financier met cacaonibs, witte chocolade, hazelnoot crème suisse, crumble en compote en een fruitig sorbetijs van peer. Als dessertwijn adviseert Yannic ons de Reuter Dusemund Riesling Auslese, fris in de aanzet en mooi voldoet en fruitig.

Koffie & meer

De gastvrijheid, de aandacht voor ons en de vakkundigheid van onze gastheer en gastvrouw hebben op ons diepe indruk gemaakt. We sluiten af met thee en cappuccino die, we hadden niet anders verwacht, ook weer bijzonder wordt gepresenteerd met een verlicht kistje vol heerlijke handgemaakte friandises. Het is lastig uit te leggen, een avond bij Ripasso. Dat moet je echt zelf ervaren. We brengen onze complimenten over aan Niels en Eloïse die ons overweldigd hebben met prachtig opgemaakte borden, originele combinaties, de uitzonderlijk smaken. Ripasso is wat ons betreft ster-waardig!

  

Ripasso week

Deze avond is werkelijk omgevlogen, we zijn niet-normaal zo verwend. De prijs-kwaliteit verhouding vinden wij meer dan goed. Wil jij nou zelf ook zo genieten bij restaurant Ripasso, kom dan ook langs tijdens de Ripasso week van 13 tot en met 22 april. Om het gloedje nieuw terras te vieren krijg je bij het verrassingsmenu een gratis extra gang.
Bedankt Yannic en Wijnanda, voor deze fijne avond die we niet hadden willen missen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen