Gezonde smaakexplosies van de Libanese Keuken

Vanavond zijn we te gast bij By Roots aan de Ginnekenweg. Net geopend, sinds 11 april, maar klaarblijkelijk heeft menigeen zijn of haar weg al zeer vlot gevonden naar By Roots, want voor een gewone dinsdagavond is het echt behoorlijk druk!

“En tegelijkertijd helpen we je goed voor jezelf te zorgen, lekker en verantwoord.”

Wij zijn zelf niet bekend met de Libanese keuken en laten ons graag verrassen. Natuurlijk heb ik vooraf de website even gecheckt en het verhaal achter By Roots tot me genomen, het is boeiend en goed doordacht.

By Roots staat voor goed eten. Heel fijn zou je kunnen zeggen, maar dat zouden zoveel restaurants kunnen pretenderen, en ook dat ze met verse producten werken. Maar… er valt ook te lezen, en dat heb ik echt nog nooit eerder bij een restaurant opgemerkt; “En tegelijkertijd helpen we je goed voor jezelf te zorgen, lekker en verantwoord.” Hee…dat is heel verrassend! Dit omdat we anno 2018 inderdaad meer en meer bewust raken van goede en gezonde voeding, en daarmee dus steeds vaker op zoek zijn naar lekker maar zeker ook verantwoord eten. Nieuwsgierigheid gewekt? Zeker weten, vinkje!

Verder heeft By Roots een dubbele betekenis, en wel de afkomst van de ondernemer zelf; Beiroet, Libanon. En producten met wortels (groenten) en een goede afkomst spelen een rol in de gerechten. Nog een vinkje! Laten we maar snel gaan eten!

Enige echte KRNWTR-tap
Roelf, de eigenaar van By Roots heet ons van harte welkom, en reikt ons de menukaart. Ondanks dat we hem de vrije hand hebben gegeven om ons voor te schotelen wat hij typisch “By Roots” vindt, mogen we toch spieken naar de gerechten en hun ingrediënten. We zien inderdaad veel groenten, en de Libanese keuken leent zich zelfs ook uitstekend voor een vegetarisch dieet.

Roelf schenkt ons een heerlijke, ietwat kruidige Verdejo van CASTELO de Medina in. Volgens Roelf past deze witte wijn perfect bij de stoere Libanese gerechten. De goed gekoelde Verdejo smaakt heerlijk. Overigens heeft By Roots een eigen KRNWTR-tap, waarmee ze het Bredase kraanwater meteen kunnen omtoveren tot bruiswater, indien gewenst, of heerlijke limonade. Wij houden het bij een fles op zijn Hollands gezegd “plat” water.

By Roots is licht maar sfeervol ingericht. Mooie ornamenten aan het plafond, voldoende daglicht. Een simpel, fris en toch knus interieur. Stoelen in turquoise kleur wat ons doet denken aan de mediterrane zee…. Een muur is behangen met een grote poster van uitgestalde fruit en groente, heel leuk, en dit verduidelijkt perfect de visie van Roelf en dus van By Roots.

Dips? Smaakexplosies zul je bedoelen
Als voorgerecht krijgen we op tafel: “Dips by Roots”, wat drie verschillende dips zijn met Libanees brood en groente sticks. Inderdaad, we starten al met een smaakexplosie. Wat een diversiteit. We proeven walnoten, kikkererwten, oliën, groenten, granaatappel. Het laatste is overigens een heerlijke verfrissende tegenhanger van de hier en daar pittige dips. Ja hoor, de wijn heeft voldoende body en begeleidt deze smaken perfect!

Allemaal schaaltjes met mooie gerechtjes
En dan komen er later allerlei gerechtjes bijgeschoven op tafel, waardoor het allemaal een heerlijk kleurrijk tafereel wordt. Zo wordt er super……super verse falafel van kikkererwten en tuinbonen bijgezet met een heerlijke yoghurtsesamdip. Man…man…man toch, ik heb al vaker falafel gegeten, maar toch nog nooit van deze kwaliteit!

Hups, weer een schaaltje erbij; “Baskische kipsalade”, dat is fijngehakte kip met sherry en amandelen, witte bonenpuree en wederom de verfrissende granaatappel. Wat is het toch ongelofelijk leuk om eens wat anders te proberen dan de overbekende Franse keuken. Gewoon iets nieuws! Dit is nú al een topervaring…en we zijn nog maar op de helft!

Hoewel het aardig vol zit, en Roelf vandaag alleen met een nieuwe kracht werkt, wordt iedereen op zijn wenken bediend. Nergens lege glazen, nergens vragende blikken, iedereen is vredig aan het keuvelen en smakelijk aan het eten. Er hangt hier een goeie ambiance, Roelf!

Dan weer verder met het eten; want we zetten voort met geroosterde bloemkool, met olijfolie, gezouten citroen, broodkruim en bladpeterselie. Huh, vind ik bloemkool nu ineens wel lekker?

Sla zonder sla; dat is tomaat, komkommer en ui met een frisse dressing.

Rijst met groene linzen, zoetgebakken ui en specerijen. Het volgende schaaltje bevat; in yoghurt gemarineerde en ter decoratie beetje overgoten gegrilde kip met paprika, rode ui en tomaat-paprika salsa. En dan last but not least … Gestoofde zoete aardappel, eveneens met wat yoghurtdip overgoten, ras el hanout, abrikozen, uien en courgette. Bestrooid met amandelschaafsel.

Om je vingers bij af te likken. En wat een gezellige volle tafel!

Geen toetje, of toch wel?
In principe is de Libanese keuken en de visie van Roelf om verantwoord te eten, dus zonder toetjes. Maar hee, wie een toetje wil, kan er toch één krijgen hoor. De blog wordt een beetje eentonig vrees ik, want ik kan werkelijk niks vinden waar iets op aan te merken valt. En zo ook niet op het toetje. Ik neem de Semi-Freddo en mijn tafelgenoot de PAT-TEA-SERIE, hierbij drinken we de enige echte…. By Roots koffie, want jawel, By Roots heeft zijn eigen koffiebonen en daarmee zijn eigen koffie.

Ik kan niks anders zeggen dan dat van de groentesticks tot aan de By Roots Koffie alles echt FENOMENAAL was. Tel daarbij op: de vriendelijke en vlotte bediening, en niet te vergeten dat je verantwoord eet. Ik weet zeker dat je beslist om óf hier aan te schuiven, óf, wat dan ook weer kan, gerechten af te halen.

By Roots is een hele dikke aanrader en als ik sterren mocht uitdelen dan wist ik het wel!

شكرا جزيال لك
shukraan jazilaan lak

Oftewel, heel erg bedankt Roelf, voor deze geweldige eetbelevenis!

  • Meer foto’s in de Fotoserie bovenaan dit artikel | Lees ook onze andere Foodblogs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen