“Ik wil van eten een sociaal gebeuren maken”

Foto: Sobremesa Breda

Anderhalf jaar geleden hakte Willl Simons de knoop door. Na een aantal keren zijn buurvrouw te hebben geholpen, startte hij zijn eigen cateringbedrijf Sobremesa (natafelen). “Gericht op de Spaanse keuken, want ik heb een grote liefde voor dat land en alles wat daarbij hoort.”

Will had al langer een voorliefde voor Spanje en de Spaanse keuken maar het is mede door zijn Spaanse buurman dat hij besloot met die liefde ook daadwerkelijk iets te gaan doen. “Hij werkt in de horeca en had een aantal klanten in zijn omgeving waar hij catering voor verzorgde. Ik had zijn vrouw al een paar keer geholpen. Zij vroeg me toen of het niets voor mij was om het vaker te doen. En toen was ik om.”

‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

Veel overredingskracht had Will niet nodig, want zijn roots én zijn passie liggen in de horeca. “Door omstandigheden kwam ik in de automatisering, maar er ontbrak iets in mijn carrière. Ik miste de sfeer en de gezelligheid en het sfeertje van mensen die uitgaan. En de sfeer van mensen blij maken en eten en drinken.” Het is vooral ook die sfeer die Will wil uitstralen met Sobremesa. “Het dessert is de laatste gang, dan gaan de stoelen achteruit, mensen gaan gemakkelijk zitten en dan komen de gesprekken. Die sfeer wil ik hebben bij feesten en partijen die ik doe.”

Puur, eerlijk en vers

Koken op locatie voor groepen op verenigingsfeestjes, familiefeesten, verjaardagen… dat is de main business van Sobremesa. De voorbereiding gebeurt thuis, daarna wordt alles ingepakt om op locatie tapas en (indien gewenst) verschillende soorten paella op tafel te toveren. “In principe is alles mogelijk, overal is een mouw aan te passen. De enige voorwaarde die ik heb is dat de groep minimaal uit 10 man bestaat, anders is het te kostbaar.” Will maakt namelijk alles zelf en vers. “Verse producten volgens eigen recept of recepten uit Spanje. Het vlees komt van Brabants Natuurvlees in Zevenbergen. Puur, zuiver vlees. Net zoals mijn kruiden. Die haal ik het liefste altijd zelf, maar dat is niet altijd haalbaar.” Toch gaat hij geregeld naar Girona of Zuid-Baskenland. Om inkopen te doen, of inspiratie op te doen voor zijn tapas. “Mijn Spaanse vrienden hier zijn mijn klankbord. Er ontstaan wel eens interessante discussies over de Spaanse smaak en wat Nederlanders daarvan verwachten.”

‘Smakelijk samen’

Want daar schort het nog wel eens aan. Will kan zich enorm storen aan het gebrek aan sociale eetcultuur in Nederland. “Wij Nederlanders houden niet van eten. Eten is ondergeschikt aan de mensen. Wij lopen de supermarkt in en kijken wat we binnen 5 minuten op tafel kunnen zetten.” Met Sobremesa hoopt hij daar verandering in te kunnen brengen. “Het sociale van eten wil ik naar voren brengen en mensen laten beleven hoe het is om verse, eerlijke producten te eten. En dat je tijd maakt voor het eten en voor elkaar.”

Meer info

Ben je benieuwd naar wat Sobremesa voor jou kan betekenen? Op www.sobremesa.casa kun je rustig op je gemak bekijken wat de mogelijkheden zijn. Check zeker ook ‘Thuis uit eten’, daar vind je het recept wat Will onlangs klaarmaakte tijdens zijn bezoek aan Omroep Brabant in het programma ‘Wakker’. Hij kreeg toen spontaan de titel ‘Tapaskoning van Breda’ opgeplakt. Op zijn Facebook krijg je een indruk hoe het koken op locatie in zijn werk gaat.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden