Naar de Botanist…als je lef hebt!

De afgelopen jaren zijn er best wat horecadromen stukgelopen op toch wel één van de mooiste plekjes van Breda, zo niet het mooiste plekje van Breda, zou ik bijna durven zeggen.

Daar op de kop van de haven, in het prachtige pand “De Trapkes” wat overigens gevestigd is op de fundering van de oude stadspoort/muur is sinds kort “De Botanist ”geopend. Wat is er anders aan De Botanist en beter nog, hoe maakt en gaat de Botanist het verschil maken?

Zet drie ras horeca-ondernemers in een bubbelbad en het komt allemaal goed. Nee zo simpel ligt het verhaal ook weer niet, maar Bas Remie, Enes Gülen en Freek Sprangers hebben alle drie hun strepen in de horeca reeds verdiend. Ze barstten van de ideeën en kleiden samen aan hun ondernemersplan. De uitkomst mag er sinds kort wezen. We stappen namelijk op deze donderdagavond in de meivakantie binnen, en hun zaak “De Botanist”, zit, voor mij in ieder geval best onverwacht, al flink vol.

Fris, zoet, kruidig enzovoort…

Freek heet ons van harte welkom, begeleid ons naar onze tafel en geeft aan dat “de tent” vanavond helemaal vol zal zitten. Ervaring leert ons inmiddels dat er tot 21.00 u. gasten blijven binnenlopen en dat de zaak zo haast 2x vol zit, (reserveren is dus een pré). Maar dat De Botanist zo’n groot succes was, wisten we  dus op het moment van binnenkomst nog niet.

Zowel Freek en Bas maken allebei een babbeltje aan tafel en bespreken zo kort met ons wat we deze avond mogen verwachten. We laten ons graag verrassen, en die verrassing begint bij een Gin Tonic voor ons beiden.  Voor mij de Tanqueray Sevilla met Gin, Schweppes Premium Original en sinaasappel en voor mijn tafelgenoot “The Botanist Gin”, welke bestaat uit Gin, Schweppes Premium Original tonic met limoen en tijm. We proeven uiteraard van elkaar. Mijn gin tonic is wat frisser en zoeter waar die van mijn tafelgenoot (hoe kan het ook anders) lekker kruidig en intens van smaak is.

Smaakbommetjes!!!!

Een gin tonic blijft toch altijd wat feestelijks hebben, qua smaak en ook voor het oog. Een prima tegenhanger voor de spetterende starters! De starters bestaan namelijk uit behoorlijk verschillende en uitgesproken smaken namelijk: een Tataki van tonijn, voor wie niet weet wat een Tataki is, dat is een soort van bereidingswijze. In dit geval wordt de tonijn vrijwel rauw (enkel de buitenzijden zijn kort geroosterd), geserveerd. Het wordt hierna eventueel in azijn  gemarineerd en in plakjes gesneden, vervolgens wordt er smaak toegevoegd met gember, of zoals in ons geval met sesam. Dan krokante toast met pompoencompote, cranberry, walnoot en gefrituurde salie en tot slot; lauwwarme kaas op een bedje van tomaat, besprenkeld met truffelolie! Ik zie het van te voren hé! Drie smaakbommetjes op tafel. Kan die Gin Tonic zich daarmee vereenzelvigen? Het antwoord is ja! De kruidige Gin Tonic (The Botanist) kan die lauwwarme kaas en de pompoencompote met de krachtige smaak van cranberry, walnoot en salie heel goed handelen zelfs. En mijn frisse Tanqueray Sevilla slaat de handen ineen met de tonijn maar ook het zoete kan echt wel bij een lauw kaasje.

ECHT een heel bijzondere en gedurfde start van De Botanist, maar wij durven zelf ook deze nieuwe ontdekking aan. Het shared dining wat de laatste tijd hip and happening is, mag voor ons ook blijven. Het schept zoveel gezelligheid aan tafel, het maakt uiteten zoveel minder een zogenaamd officieel gebeuren.

Stelletje gekkies…

De Botanist is sfeervol ingericht waarbij uiteraard de vele groene impressies, die ook zijn naam doet vermoeden, niet mogen ontbreken. De serre verrast ons dan ineens weer met knalrode banken, wat een gekkies! De zaak is ook dieper dan ik persoonlijk vermoedde. Het biedt maar liefst binnen alleen al, 150 zitplaatsen! En hoor ik nou 80’s muziek op de achtergrond? Huh, alles is goed maar alles is ook onverwacht. Je krijgt bij De Botanist het gevoel; eigenlijk is dit best heel erg leuk! Dat veel mensen diezelfde mening delen is inmiddels wel duidelijk want de tent zit inderdaad tjokvol.

Ons hoofdgerecht bestaat uit het Oosters plateau. We zien daarop; Beef taki met ketjap en sesam, krokante buikspek, tonkatsu (dat is op  Japanse wijze, krokant gefrituurde varkenskotelet) met wasabi crème, en gebakken tijgergarnalen. Ook tomaat, mais, spruitjes en uiteraard diverse kruiden maken deze plateau tot een schitterend geheel. De beef taki is super mals. Ook hierbij is weer hetzelfde het geval als bij het voorgerecht, de smaken zijn specifiek en uitgebreid.

Als side dish krijgen we een zoete aardappel gevuld met chorizo en cashewnoten. Ook bijzonder, smakelijk, en gedurfd.

Spread your wings…

De conclusie die we al voor ons dessert kunnen trekken is dat De Botanist een succes is! De gasten blijven maar binnenstromen. Aan de gerechten is overduidelijk te merken dat hier gozers achter zitten met lef. I like it. Ze hebben het gepresteerd om zeker een zuiver authentiek concept aan Breda toe te voegen. En dit terwijl deze locatie, hoe mooi ook, in het verleden lastig leek en de laatste tijd de vraag rijst of de horecamarkt in Breda verzadigt is.  Ik kan melden… voor De Botanist en zijn eigenheid is zeker plaats. En met een knallende start zal hij zijn vleugels verder uitslaan daar bij de Tolbrugpoort.

We genieten nog van ons nagerecht wat voor mij uit een Pinacolada Cheesecake bestaat met bananenijs en voor mijn tafelgenoot uit een kaasplankje met cranberrychutney. Lekkerrrr…

Heren van De Botanist: een diepe buiging voor wat jullie in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gebokst.

Fine dining voor een ieder. Geschikt voor zowel een zakelijk als privé-uitje, maar ook gewoon toegankelijk voor een cocktail al dan niet met een hapje. In het weekend na het eten nog een dj aan boord trekken wat de sfeer versterkt, absoluut TOP voor elkaar!

En aan iedereen, de Botanist is een aanrader…..als je durft tenminste….

Over De Botanist

  • gevestigd aan: Tolbrugstraat 19, Breda
  • geopend:
    • Maandag                     16.00 u. t/m 01.00 u.
    • Di/Woe/Do/Zo             11.30 u t/m 01.00 u.
    • Vrij/Za                          11.30 u. t/m 02.00 u.
  • website: www.debotanist.nl

Meer foodblogs… => 

[Bleue Bar Bistro] [De Veestallen] [Jan en Alleman] [Centwitch] [ZWART] [Beers & Barrels] [Moeke Ginneken] [De Saeck] [Gaudim] [Puick] [Visrestaurant Blini] [Eethuys 1535]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden