Gastronomisch genieten en een goede sfeer bij Restaurant van Ouds…

We beginnen het nieuwe seizoen vanavond eens buiten de stad! We zijn namelijk welkom bij Restaurant Van Ouds. Een oriënterend bezoek aan de website van Van Ouds maakt ons nieuwsgierig. Gastronomisch genieten en een moderne uitstraling. En, niet onbelangrijk, een maximale dosis gezelligheid staat centraal, valt er te lezen. We worden super enthousiast en gaan het allemaal beleven op deze zonovergoten nazomeravond te Bavel.

Wanneer we arriveren op deze donderdagavond, staat de stijlvolle grind oprit van Restaurant Van Ouds verrassend vol. Er staat ook een groepje senior wielrenners voor. Ze staan gemoedelijk te keuvelen met hun fiets tussen de benen. De bollende buikjes in een origineel wielerpakje gewrongen. Zouden ze net van tafel komen of is Van Ouds hun tussenstop? Even later blijkt dat het een uitrustpuntje is geweest. Een mooi, gemoedelijk, en zomers tafereeltje.

Helder wit linnen en zilver bestek…

Ook wanneer we het terras oplopen straalt ons de zomer tegemoet. Tafels fris en keurig ingedekt met helder wit linnen en zilver bestek wat schittert in de avondzon. Er zijn inderdaad behoorlijk wat tafels bezet en daarmee is het gezellig gevuld. De gastvrouw komt ons meteen tegemoet, en is op de hoogte van onze komst. Ze oppert haar idee om het aperitief buiten te nuttigen, en er staat binnen ook alvast een tafel voor ons ingedekt. Dit omdat het volgens haar, wanneer de zon achter de bossen verdwijnt, toch snel fris kan worden. We volgen haar idee en schuiven nog even heerlijk aan de toegewezen tafel op het buitenterras, in afwachting van het aperitief.

We starten met een Vonkelwijn, de Afrikaanse variant van de Cava. Deze Vonkelwijn Brut is afkomstig uit de Slangvallei van Zuid-Afrika en is licht fruitig van smaak, met een zachte mousse. Ze gaat teder maar toch uitgesproken hand in hand met de huisgemaakte chips en de tonijnmayonaise dip die daarbij wordt geserveerd. Ik hou er van wanneer ook de bites en amuses uit eigen keuken komen, het zet meteen de toon die daarna vaak wordt doorgezet. Zo ook bij Restaurant Van Ouds.

Neerstrijken daar waarvan je weet “Het is goed..”

Omdat de zon nog net niet onder is, zetten we de amuse ook nog voort op het sfeervolle terras. Het is heerlijk toeven met het weidse uitzicht en de kalme omgeving. Het is zichtbaar dat ofwel het restaurant een aardige vaste klantenkring heeft, ofwel dat men zich zo heerlijk op zijn gemak voelt bij Van Ouds, want de sfeer is er correct maar toch ook losjes en ongedwongen. Die gezelligheid die centraal staat volgens de site, is zeker voelbaar!

De stad en dan met name het centrum heeft zijn vluchtigheid, wat steeds verrassend is natuurlijk, maar daar neerstrijken waarvan je weet; “het is goed”, is ook subliem. Een groepje oude vrienden wat vanavond gezellig samen een hapje eet, een paar tafels verder, een verjaardag die hier gevierd wordt… Restaurant Van Ouds staat culinair stevig in haar schoenen, wordt geliefd, en is vertrouwd, dat is glashelder.

Een heerlijke combi die zorgvuldig lijkt gekozen…

De Vonkelwijn drinken we door en ze neemt ons dus mee naar de amuse. Die ziet er werkelijk schitterend uit. Als dit “nog maar” de amuse is!

Ze bestaat uit vismousse, daarbij een salade van witvis en quinoa met rode biet. Heerlijke fris qua temperatuur, en licht ziltig, wat weer mooi wordt opgevangen door de Vonkelwijn. Een perfecte combi die zorgvuldig lijkt uitgekozen voor deze zwoele zomeravond. Wat ons betreft een voltreffer.

Omdat de zon deze avond nog niet wilt wijken, kiezen we er voor om het voorgerecht ook nog lekker buiten te nuttigen. Je moet er tenslotte van genieten, van deze lange zomeravonden. Hans onze gastheer van vanavond en nog niet zolang werkzaam bij Restaurant van Ouds, heeft het zichtbaar naar zijn zin. Dat komt goed uit, want wij hebben dat ook. Vrolijk schenkt hij ons de volgende wijn in.

Excellente begeleider van Zeebaars en Langoustine…

Hoe kan het ook anders: “Die Groot Lag,” van de Westkaap, eveneens uit Zuid-Afrika afkomstig. De wijn tovert inderdaad een grote lach op je gezicht, als je die al niet had, zoals wij. Ze is namelijk verkwikkend, fris en sappig maar ook licht en kruidig. Volgens Hans verraad ze al wat er gaat komen. Inderdaad, ze is de excellente begeleider van de zeebaars met langoustine, bulgursalade, krokante tuinerwten, een mayonaise van Ras El Hanout, on top een krokantje gemaakt van Miso. Met het benoemen van de ingrediënten, hoef ik eigenlijk toch al niet meer te benoemen hoe dit smaakt? Het gerecht ziet er keurig verzorgd uit, de krokante tuinerwten geven een verrassende bite. Zeebaars goed gegaard, kortom we zitten te genieten. En we zijn nog maar bij het voorgerecht, oelala, ik denk dat ik extra ruimte moet vragen voor deze foodblog!

Authentiek maar met smokey lounge-achtige details…

Enfin, uiteindelijk zijn we het met onze gastvrouw eens, en verkassen we wanneer de zon onder is (inderdaad, ze had gelijk, dan wordt het fris), naar binnen. Ook weer leuk! Verrassend interieur. Authentiek, maar met smokey lounge-achtige details. Ineens is het echt avond en daarmee is de overgang naar een rode wijn, prima passend. Een Mayschoss Altenahr Spätburgunder uit 2015 wordt voor ons ingeschonken. Bij deze wijn heeft de veroudering niet plaatsgevonden in eiken vaten maar in een roestvrijstalen tank. Ze heeft een fijne en typische geur, en ik zou ze verder omschrijven als sappig, kruidig en een beetje peperig. Hier mag best een stevig gerechtje tegenoverstaan en dat gebeurt ook. Alleen mijn fotograaf is even foetsie, foto’s maken in de keuken! Ik kan bijna niet wachten om de combinatie die hierbij wordt voorgeschoteld te proeven. Als hij terugkomt vanuit de keuken en ziet dat de gerechtjes zijn uitgeserveerd, maakt ook hij graag een vlot stapje bij…

We proeven buikspek met zeewolf, en gepoft buikspek op een crème van doperwten. Uitgesproken smaken, maar deze wijn kan ze allemaal  aan. Het is werkelijk een genot voor het oog en voor de smaakpapillen vanavond.

We genieten van de gerechten, en van de gezelligheid om ons heen. Typisch om te zien dat een ieder het zo naar de zin heeft vanavond, er wordt volop gelachen en men neemt uitgebreid de tijd om heerlijk te tafelen.

Vincent heeft het beste uit de kast getrokken…

Dan maar gauw door naar het hoofdgerecht! Hans komt weer aan met een andere fles en nieuwe glazen! Een Portuga dit keer! We proeven houttonen, vanille-aroma’s en  fluweelzachte (altijd fijn, wat ons betreft) tannines. Gaat ook prima samen met de eend, een mousseline van knolselderij, en het sausje van Madeira wat we voor ons neus geschoven krijgen. Vincent heeft echt alles uit de kast getrokken vanavond. Er valt werkelijk niets op aan te merken. Niet op het personeel, niet op de wijnen want ze dragen allemaal bij aan de totale beleving en de exquise gerechten die op hoog niveau zijn klaargemaakt.

De cirkel is rond, wat een eer…

We sluiten de avond af met een bramendessert met bijpassende Red Jerepigo uit Slanghoek en daarmee zijn we weer terug in Zuid-Afrika waar we de avond mee begonnen.  De cirkel is rond.

Wat zijn wij in de watten gelegd, en wat raden wij Restaurant van Ouds uit Bavel van harte aan.

O ja, en mocht u nu iets te vieren te hebben, zakelijk of privé? Restaurant Van Ouds biedt u ook een ruime capaciteit (60 gasten zittend, 125 gasten staand) aan. Of heeft u belangstelling in catering door Van Ouds? Hieronder vindt u de contactgegevens.

Restaurant Van Ouds vindt u aan:

  • Gilzeweg 24 te Bavel
  • En is geopend:
    • Maandag t/m Woensdag van 17.30 u t/m 22.00 u.
    • Donderdag t/m Zondag van 12.00 u t/m 22.00 u.
    • [email protected] / 0161-432272

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden