Who let the BLUE DOG out! [FOODBLOG]

Gastvrij, loyaal, sociaal en speels. Ja, dit zijn karaktereigenschappen die je  je kunt voorstellen bij een kwispelende pup. Nou…hij kwispelde weliswaar niet, maar vandaag stond een grote, blauwe hond ons op te wachten, en om ons te verrassen met wat zijn wereld te bieden heeft!

Wij waren vanavond namelijk te gast bij de Blue Dog! Meer foto’s in de fotoserie hierboven.

De Nieuwe Mark, TOP locatie…

Dion, uitbater van Blue Dog,  heet ons zelf van harte welkom en dat doet hij meteen heel goed; Als aperitief serveert hij een Martini Pornstar voor mij. Deze is gemaakt met Vanille wodka, passievruchtpuree, Passoã en vanillesuiker. En voor mijn tafelgenoot een Sir Edmond Gin tonic. Deze gin wordt gemaakt met bourbon vanille. Bourbon vanille is één van de beste soorten vanille. Veel chefs gebruiken het liefst alleen maar deze vanille vanwege zijn perfecte smaak.  Het dankt zijn naam aan het eiland waar deze vanille oorspronkelijk vandaan komt:  het eiland Réunion (dat heette vroeger Bourbon). We hoeven bijna niet verder toe te lichten dat dit momenteel één van de beste gins betreft die er te krijgen is. En hij smaakt ook verrukkelijk.

We genieten van ons aperitief, een broodplankje en van het uitzicht. Stilletjes mijmeren we over hoe het uitzicht hier over twee jaar zal zijn, wanneer de Nieuwe Mark een feit is en er bootjes voorbij varen. Een ding is duidelijk, Blue Dog zit op een mooie locatie maar over twee jaar dus op een TOP locatie!

Doe mij ook zo’n zus…

Wanneer we binnen een kijkje nemen zien we meteen dat het interieur volledig vernieuwd is. Er heeft een ware metamorfose plaatsgevonden. Blue Dog is hip en stylisch ingericht met sfeervolle blauwtinten als basis, verder een licht stoere, industriële inrichting, fijn gestyled met schitterende glas-in-lood verlichting en mooie grote planten. “Heeft mijn zus geregeld,” verduidelijkt Dion. Ik ben een man én kleurenblind! Ik zeg: “doe mij ook zo’n zus!” Wat een top verzorgde zaak, we love it!

Daar komen de gasten speciaal voor terug…

Ondertussen komt ons voorgerecht ter tafel, en deze bestaat voor mij uit; Tompouce van Brie, warm uit de oven geserveerd , en bestaat uit krokant brickdeeg, met daartussen een crème van brie. Gegarneerd met basalmico-stroop, krokante hazelnootpraline, rucola, komkommer en cherrytomaatjes. Voor mijn tafelgenoot; De zacht gegaarde zalm. Deze wordt vier uur lang op 40 graden sous-vide gegaard. De zalm wordt geserveerd met frisse citroen hangop en mierikswortel-mayonaise en gegarneerd met ui, zoetzure komkommer, wederom cherrytomaatjes, en gefrituurde kappertjes

Nou, volgens Dion komen gasten echt speciaal terug voor de Tompouce van Brie, en zelf vindt hij hem ook heerlijk. Ik ben benieuwd!

Tja what can I say; ik kan het alleen maar beamen, wat een heerlijk gerechtje is dit. Mooie zachte smaak van de brie, gecombineerd met de basalmico-stroop en de krokante hazelnoot, très bien!

Ook de zacht gegaarde zalm van mijn tafelgenoot is perfect bereid. We doen een changer met de borden om zo van elkaars gerecht te proeven, en we komen er gewoon niet aan uit wie het lekkerste voorgerecht heeft gekregen. Een heel goed teken lijkt ons zo. We genieten. Het is een mooie avond. De ambiance is goed, zeer vriendelijke bediening, niet alleen door Dion zelf, maar ook van de uiterst vriendelijke en vertederende Portugese serveerster, en… het eten is tot dusver meer dan goed! Wat willen wij nog meer?

Sous-vide it is…

Wat willen wij nog meer, nou daar weet Blue Dog wel raad mee! Want voor mij wordt een heerlijke volle en romige Chardonnay ingeschonken, en voor mijn tafelgenoot een intens geurende Merlot. Dat belooft vis en vlees! We hebben weer vooraf afgesproken dat we halverwege gaan wisselen van gerecht.

Voor mij wordt de op de huid gebakken zeebaars op een Mediterraan aardappeltaartje met ratatouille  uitgeserveerd. De kok weet erbij te vertellen dat de zeebaars expres kort ingesneden is, waardoor de zeebaars niet helemaal opkrult. Het oogt voortreffelijk.

Voor mijn tafelgenoot bestaat het hoofdgerecht uit een shortrib van 300 gram. De shortrib is vierentwintig uur sous-vide gegaard. Met een heerlijke gepofte aardappel en groene asperges en cherrytomaatjes is het alleen al een lust voor het oog. We krijgen er ook nog een puntzak “gewone” friet en friet van zoete aardappel bij. We gaan snel proeven…

De Zeebaars is heerlijk, prima gebakken en de ratatouille en het Mediterrane aardappeltaartje zijn ook om te smullen. Ik ben ook heel benieuwd naar de zoete aardappel frietjes. Ik heb namelijk nog nooit zoete aardappel frietjes gegeten die knapperig zijn. Meestal blijven ze toch beduidend zachter dan die van gewone aardappelen. Maar deze….. zijn echt SUPER! Ik kan met recht zeggen, de beste zoete aardappel frietjes die we ooit gegeten hebben. Ik ben reuze blij met mijn Zeebaars en Chardonnay, de Chardonnay begeleidt dit gerecht overigens voortreffelijk, maar zoals afgesproken wisselen we halverwege om van gerecht en wijn.

Tja, en we komen er weer niet aan uit. Want de sous-vide gegaarde shortrib is gewoonweg ook fantastisch! Zacht, mals en valt zo van het bot. Wat een heerlijk en puur gerecht, ik snap nu dat er zelfs een variant op de kaart staat van 600 gram. En de Merlot is hier ook perfect bij gekozen.

We tafelen nog wat na en wat ons opvalt is dat het terras lang goed gevuld blijft. Mensen blijven hier plakken en dat snappen wij heel goed, want ondanks dat de Nieuwe Mark er nog niet ligt is de locatie zeer sfeervol verlicht en met olijfbomen erbij is er al een gezellige sfeer gecreëerd.

Een klassieker als dessert…

Of we nog een toetje lusten? Nou, we zijn al zoveel verwend, we besluiten om samen een toetje te delen.

Ook bij het dessert weet Dion een leuke wijn te kiezen namelijk de Drostdy-Hof Adelpracht uit Zuid-Afrika. De Adelpracht is een zeer mooie honingzoete Kaapse wijn van laat geoogste, suikerrijke Chenin blanc druiven uit Zuid-Afrika. De wijn heeft een strogele kleur met een warme, gouden gloed. De geur en smaak van deze volle, rijpe wijn heeft zachte aroma’s van tropische vruchten. De druif heeft zoals hierboven genoemd een best wel speciaal proces doorgemaakt wat brotrytis heet. Simpel gezegd laat men dus de druif wat langer hangen, deze verschrompelt doordat hij vocht verliest, maar wat overblijft is een stroperige vloeistof die door dit proces heel suikerrijk is, vandaar die zoete smaak.

Dan het dessert wat daarbij wordt geserveerd is een witte chocolade cheesecake met een bodem van bastogne. Echt een klassieker met aardbeitjes en aardbeiensaus, witte chocoladekrullen en een bolletje vanille-ijs.  Jaaah jongens, hier ga je toch van kwispelen! Wat een knaller van een afsluiter van deze geweldig leuke avond!

We danken Dion en zijn kompanen, alsmede de keukenbrigade en het overige bedienend personeel voor deze geweldige ervaring bij Blue Dog. Wij raden Blue Dog zeker aan.

Mocht u het water in de mond zijn gelopen:

Blue Dog staat voor u op wacht en ontvangt u kwispelend op:

  • Karnemelkstraat 20A, Breda centrum
  • Woensdag t/m vrijdag van 12.00 u. – 0.00 u.
  • Zaterdag t/m zondag van 10.00 u. – 0.00 u.

Ga naar de Blue Dog website |  076 – 303 05 25 | Facebook | Instagram

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen