Nachtvervoer tussen Brabantse steden per bus

Foto: Breda Nieuws

Vanaf 19 december 2015 gaan er op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur nachtbussen rijden tussen de grote Brabantse steden en de randstad. Ook gaat de Brabantliner tussen Breda en Utrecht  op zaterdagnacht tot circa 02.00 uur rijden. Omdat NS stopt met de nachttreinen hebben de Brabantse steden en de provincie gezocht naar een manier om de nachtverbinding tussen de steden onderling en met de randstad te behouden. De proef met de nachtbussen duurt drie jaar.

Wethouder Selçuk Akinci van Mobiliteit: “Met deze nachtbussen blijven de Brabantse steden ook ’s nachts goed verbonden met elkaar en met de randstad. De proef moet uitwijzen of deze nachtverbindingen op termijn ook kostendekkend kunnen worden. Nieuw is dat er ook een directe verbinding komt tussen Breda en Utrecht, door de Brabantliner op zaterdag tot twee uur ’s nachts door te laten rijden.”

De steden hebben samen met de provincie een onderzoek uitgevoerd naar een alternatief voor het Nachtnet spoor. De nachttreinen rijden op vrijdag en zaterdag nu nog tot 04.00 uur, maar de eindtijd wordt per eind 2015 vervroegd naar 02.00 uur. Uit het onderzoek blijkt dat treinvervangende nachtbussen op den duur voldoende passagiers trekken om rendabel geëxploiteerd te kunnen worden. 

Een nieuwe, aanvullende verbinding is de Brabantliner tussen Breda en Utrecht via de A27 met een stop bij Sleeuwijk. Omdat deze ritten moeilijker rendabel te maken zijn, wil Breda deze proef eerst alleen in de zaterdagnacht houden, met ritten vanuit Breda rond 23.00 uur, 00.00 uur en 01.00 uur en vanuit Utrecht rond 00.15 uur, 01.15 uur en 02.15 uur.            

De komende drie jaar gaan de steden en provincie tussentijds evalueren hoe het gaat met reizigersaantallen, kosten, opbrengsten en sociale veiligheid. Tegen het einde van de proefperiode besluiten steden en provincie óf en zo ja hoe, het project wordt voortgezet. De steden nemen 50% van de kosten van de proef voor hun rekening en de provincie de andere 50%.  Dat betekent voor Breda  € 30.000,- per jaar en in totaal € 90.000,-. 

Het college van burgemeester en wethouders van Breda legt dit voorstel voor aan de commissie ruimte op 30 juni aanstaande.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden