Wees voorbereid op verwachte hitte

Foto: Mark Mitchell (CC BY 2.0)

Het KNMI verwacht vanaf 1 juli een zeer warme periode met veel zon en tropische temperaturen. Zoals de verwachtingen nu zijn, houdt deze periode langere tijd aan.

Het mooie weer is natuurlijk iets om van te genieten. Maar sommige doelgroepen lopen een verhoogd risico op gezondheidseffecten door warm weer. Daarnaast zijn er omstandigheden waarbij mensen in hogere mate aan warmte worden blootgesteld, zoals in steden, bij grote lichamelijke inspanning en tijdens evenementen.

De GGD vraagt hierbij uw aandacht over de gezondheidsrisico’s van een warme periode en de voorzorgsmaatregelen die men hiertegen kan treffen.

Gezondheidseffecten van warme weersomstandigheden lopen uiteen van klachten als vermoeidheid- en concentratieproblemen, hoofdpijn en huidklachten tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen. Dit kan leiden tot ziekenhuisopname en sterfte.

Wie lopen risico?

Tijdens een periode van aanhoudend warm weer kunnen verschillende groepen in de problemen komen. Het gaat hierbij om:

  • Ouderen;
  • Mensen met een chronische aandoening;
  • Mensen in een sociaal isolement;
  • Mensen met overgewicht;
  • Jonge kinderen (zuigelingen).

 

Wat te doen bij warm weer

Drink voldoende, beperk lichamelijke inspanning, zorg voor verkoeling en zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Voor meer informatie verwijzen wij naar de plaatselijke GGD website.

Weerberichten

Via radio en tv wordt u op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. Actuele temperaturen, weersverwachtingen en weerswaarschuwingen in uw regio kunt u vinden op de website van het KNMI.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u contact opnemen met uw plaatselijke GGD: Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid, GGD’en Brabant/Zeeland.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden