Oude Vest wordt een Groene Vest

Foto: Breda.nl

De noordkant van de Oude Vest tussen Vlaszak en Vierwindenstraat krijgt een tijdelijke, nieuwe, groene inrichting. Op dit moment maakt de gemeente plannen om de hele oostflank van de binnenstad een kwaliteitsimpuls te geven.

De gemeente gaat in die tussenperiode de openbare ruimte aan de Oude Vest aantrekkelijker maken en vergroenen. Dat combineert de gemeente met de restauratie van het monumentale riool onder de Oude Vest.

Stad in een groen park

Breda, stad in een groen park: die ambitie komt weer een stukje dichterbij met een ‘groene Oude Vest’. Aan de noordkant van de Oude Vest maken de parkeerplekken plaats voor gras en bomen. Zo ontstaat er een voetpad tussen de bomen en is er meer ruimte voor terrassen van de aanwezige horeca. Kunstenaars van STEK hebben van de al eerder weggehaalde bomen in de middenberm picknicktafels gemaakt, die in het gebied worden neergezet.

Hergebruik van materiaal

De stenen van de bestrating van de parkeerplaatsen worden opnieuw gebruikt voor het voetgangersgebied tussen de huizen en de nieuwe groene strook. De kinderkoppen die er liggen, worden gebruikt om het voetpad aan te leggen. Het voetpad volgt de ligging van de historische  stadsomwalling.

Wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: “Door hergebruik van materiaal dragen we bij aan de circulaire economie. En het toevoegen van groen is ruimtelijk adaptief: groen in plaats van stenen zorgt voor verkoeling op hete dagen en zorgt dat regenwater beter weg kan in het geval van stortbuien. Goed voor de leefbaarheid van de binnenstad.”

Inrichting Oude Vest

De weg zelf blijft zoals deze nu is. Het stuk weg dat nu niet wordt gebruikt blijft voorlopig liggen. De fietsnietjes bij de Nieuwe Veste worden verplaatst zodat daar meer ruimte ontstaat. De twee Kiss en Ride plaatsen komen parallel aan de weg, zodat mensen niet meer de Molenstraat in hoeven rijden. De ondernemers hebben meegedacht over het ontwerp.
De inrichting is tijdelijk, totdat de plannen voor een volledige herinrichting van de oostflank gereed zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen