Een “aromatische” tocht!

dav
Foto: Diana Voeten

Het laatste wat je zou doen is het riool ingaan. Het is eigenlijk een no-go area. Toch is het heel interessant! Helemaal als je weet dat twee eeuwen geleden er nog het open riool bestond waardoor zware epidemieën ontstonden.

Vanwege de Week van Ons Water stelt de Gemeente Breda het 18e eeuwse riool in de binnenstad open om nieuwsgierigen een kijkje te laten nemen in het gerenoveerde rioolstelsel van Breda.

Onder professionele begeleiding van drie personen wordt de toer aangevangen. Met overall, kaplaarzen en helm wordt afgedaald via de put aan de Vlaszak het riool in. De geur is even heftig aanwezig, maar went redelijk snel. Gelijk bij het betreden valt op hoe mooi het riool eigenlijk is. Een prachtig gewelf licht op bij het aangaan van de lantaarn. Ook valt op hoe “schoon” het er is. Naast een sigaret “van een stiekeme roker” is er niets “verdachts” langs komen drijven…..

Via wandelpaden, die deels onder water staan, word je door het rioolstelsel geloodst. Enige zorg is dat de laarzen niet gaan lekken en dat je niet uitglijdt! Zelfs straatnaambordjes hangen beneden op de muren, dus verdwalen zul je er niet.

Door Jan van Groesen van de Gemeente Breda wordt verteld over het ontstaan van het riool, het onderhoud/renovatie ervan en hoe het water wordt gezuiverd. Een leuk weetje is dat bij het overkappen van het riool, de stenen zijn gebruikt van de vestingsmuren. Dit weten ze, omdat geen bestelling van stenen is terug te vinden van rond die tijd.

Aan het einde van de toer wordt nog geroepen “gelukkig geen rat gezien!”. Kennelijk wat films doen geloven, leven er geen ratten in het riool. Voor hen is het daar geen leefbare situatie. Weer een fabel uit de wereld geholpen! Tot 21 mei zullen deze rioolwandelingen nog worden verzorgd.

  • Voor overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van Ons Water klik hier

Reacties