Green Deal gemeenten en Vve’s voor verduurzamen woningen

Foto: Asja Vossen

Maandag 30 oktober hebben wethouders Paul de Beer (Breda) en Mark Vissers (Oosterhout) de Green Deal VvE-POWER getekend. Het is een Green Deal samen met VvE Belang en Vve-beheerders.

VvE POWER staat voor Vereniging van Eigenaren Platform Op Weg naar Energieneutraliteit Regio Brabant. Het doel is verregaande CO2-reductie en energieneutrale woningen. Alle partijen willen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en vooral ook samen invulling geven aan de ambities uit het Energieakkoord, de internationale klimaatverdragen en de energieagenda 2017, zo meldt de gemeente Breda.

Energieneutraal

Het doel is verregaande CO2-reductie en energieneutrale woningen. Dat betekent energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vertegenwoordigen een substantieel deel van de gebouwde omgeving. Verduurzaming brengt voor VvE’s complexe vragen met  zich mee op juridisch, technisch en financieel gebied. De Green Deal VvE Power Brabant helpt
hen met advies en bij het proces.

Einde aardgas

Nederland gaat naar een aardgasloze gebouwde omgeving. Gemeentes bereiden deze transitie voor en verschaffen duidelijkheid aan eigenaren van woningen wat lokaal de technische mogelijkheden zijn om van het aardgas af te gaan. Alternatieve verwarmingsbronnen vragen ook om energiebesparende maatregelen. Alle VvE-beheerders, VvE-besturen, gemeenten en bewoners kunnen zich aansluiten bij de Green Deal VvE Power Brabant. Het doel is ook om leden van een VvE (bewoners van bijv. een appartementengebouw) bewust te maken van het belang van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. En hen op weg te helpen bij het zetten van (kleine, grote of hele grote) stappen op weg naar een mooier, comfortabeler, toekomstbestendig en energieneutraal complex. Ieder in zijn eigen tempo, maar wel volgens een gezamenlijke lijn en doel. Maatregelen kunnen dan ook verankerd worden in de MeerJaren OnderhoudsProgramma’s (MJOP) van VvE’s.

Afspraken in de Green Deal

De gemeenten stellen in samenwerking met VvE Belang een kennisplatform in voor bewustwording en kennis om zo het draagvlak voor de transitie naar energieneutraal te bevorderen. Ook organiseren ze bijeenkomsten voor kennisdeling met andere VvE’s en deskundigen. Stichting VvE Belang zal bijeenkomsten houden VvE’s en beheerders breed informeren over energiebesparende maatregelen, energieneutraliteit en aansprekende voorbeeldprojecten. 

De deelnemende VvE-beheerders en VvE-besturen streven naar verduurzaming van de te beheren VvE-complexen richting energieneutraal en naar verankering van CO2-besparende maatregelen in de MJOP. Ze nemen deel aan de kennisplatforms.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen