Unieke tentoonstelling in de Bredase Koepel

Foto: BredaPhoto

Tijdens de 8e editie van het internationale BredaPhoto Festival, dat plaatsvindt van 5 september t/m 21 oktober, zal er een multimediale installatie – gecreëerd door Geert van Kesteren – te zien zijn in de Bredase Koepel. Een uniek moment om de fameuze Koepel van Breda te bezoeken en te ervaren hoe Van Kesteren er de staat van de mensheid in de 21e eeuw reflecteert.

Baken van Breda
De Koepelgevangenis is een baken in de Bredase binnenstad. Het beroemde door architect Frederik Metzelaar ontworpen gebouw en haar omliggende bijgebouwen hebben ruim 130 jaar dienst gedaan als penitiaire inrichting ‘De Boschpoort’. Momenteel is het terrein onder de naam ‘FutureDome’ in gebruik voor diverse nieuwe functies. De monumentale Koepel is nog in oorspronkelijke staat en een van de meest indrukwekkende monumenten van Breda.

To infinity and beyond
Onder het thema ‘To Infinity and Beyond’ onderzoekt BredaPhoto Festival wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen? Fotografen zullen tijdens het festival de kansen, de gevaren, en de dilemma’s van technologische ontwikkelingen in beeld brengen.

Wat bepaalt ons menszijn?
Fotograaf en filmer Geert van Kesteren presenteert in de voormalige Koepelgevangenis een multimedia installatie over de staat van de mensheid in de 21e eeuw. Hiervoor reisde hij af naar het centrum van de oude wereld. Rond de Tempelberg in het Heilige Land wordt nog steeds een eeuwenoude God in drie verschillende gedaanten aanbeden, terwijl een nieuwe profetie van koele algoritmes iedere gewenste vorm van zelfbewustzijn en zingeving bedient. Pandora’s box staat wagenwijd open. Van Kesteren benadert het thema toekomst en technologie vanuit een historisch religieus perspectief, wat impliceert dat het met name over moraal en het menselijk zelfbewustzijn gaat. Uiteindelijk draait het om de vraag: wat wordt ‘the human condition’ in de 21e eeuw? Wat bepaalt ons menszijn.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden