2018: het jaar van de Zuiderwaterlinie

Foto: provincie Noord-Brabant

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest benutte van alle Nederlandse waterlinies. De linie loopt van Grave tot Bergen op Zoom, goed voor zo’n 160 kilometer historische rijkdom. In 2018 slaan 25 partners de handen ineen om het prachtig erfgoed nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ook de gemeenten Drimmelen, Oosterhout, Waalwijk, Breda en Geertruidenberg zijn trotse partners in dit verhaal, en organiseren activiteiten om de linie te promoten.

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting die vijftien Brabantse gemeenten verbindt met een typisch Nederlands verhaal: verdedigen met water. Met vestingsteden zoals Breda en Geertruidenberg loopt de Zuiderwaterlinie ook dwars door onze regio.

2018 is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, het perfecte tijdstip dus om de Zuiderwaterlinie in de kijker te zetten met allerlei activiteiten. De Zuiderwaterlinie is immers het paradepaardje van Nederland op gebied van erfgoed. Zo kan je in juni tijdens de maand van de waterlinies tal van vestingwerken met eigen ogen bekijken. En dan zijn er natuurlijk nog verschillende andere evenementen zoals het Zuiderwaterliniefestival dat jaarlijks veel bezoekers trekt.


Filosofie

“De Zuiderwaterlinie vertrekt vanuit de filosofie dat het geheel groter is dan de som der delen”, aldus wethouder Bert van den Kieboom (Geertruidenberg) namens de gezamenlijke bestuurders. “De fantastische samenwerking tussen alle partners die er vandaag staat, is daar het beste bewijs van. Wij zijn dan ook rotsvast van plan om in 2018 alle krachten te verenigen en de Zuiderwaterlinie de aandacht en het publiek te geven dat ze verdient.”

Ook voor de provincie Noord-Brabant is de Zuiderwaterlinie van groot belang. “Brabant is bezaaid met erfgoed, en bij al dat erfgoed horen verhalen die ons verleden zichtbaar maken en ons verbinden. Dat verleden zit in elk van ons, en dat willen we zichtbaar maken en houden. Dat geldt zeker ook voor de Zuiderwaterlinie, die heel Brabant verbindt met prachtige verhalen”, vertelt Henri Swinkels, gedeputeerde voor Leefbaarheid en Cultuur.

Lunetten
Breda is een belangrijke vestingstad. De muren, grachten en lunetten herinneren eraan dat hier heel wat gevochten is. Ook het land tussen Breda en Geertruidenberg moest beschermd worden. Gebieden onder water zetten ter verdediging tegen de vijand werkte hier niet. Het gebied ligt namelijk te hoog om onder water te zetten. Daarom zijn hier allerlei verhoogde schansen en versterkte linies op het land, vooral bij Terheijden en Den Hout.

Wat wel onder water kon worden gezet, was de Baardwijkse Overlaat, tussen Drunen en Waalwijk. Het bos- en waterrijke natuurgebied diende van 1766 tot 1911 om vijandelijke legers tegen te houden. Nu wordt er niet meer gevochten, maar het is een mooie plek om te wandelen en te ontspannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen