Aantrekkelijke erven in buitengebied De Rith

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Gemeente Breda

Erven aantrekkelijker maken voor dieren als zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen: dat is het doel van het project ErvenPlus van Gemeente Breda, Brabants Landschap en provincie Brabant. Met het ophangen van een steenuilenkast op een erf in De Rith, gaf wethouder Paul de Beer vandaag de aftrap.

Zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen voelen zich thuis op erven in het buitengebied, mits er voldoende beplanting, groen en beschutting is. Zij zijn belangrijk omdat ze muggen, vliegen en muizen vangen. Hun aantal gaat achteruit omdat erven ‘kaler’ en netter zijn geworden. Gemeente en provincie stellen nu samen € 20.000,- beschikbaar om eigenaren te helpen hun erf beter in te richten voor deze soorten. Een mooier en leefbaarder Brabants platteland is het doel.

Wethouder Paul de Beer: “ErvenPlus is een eerste concrete resultaat van de motie De Rith die samen met bewoners van het gebied is uitgewerkt in plannen. Hoe mooi is het dat we weer meer natuur en meer diersoorten kunnen terugbrengen rond Breda. Meer ‘leven’ op het erf! Biodiversiteit is heel belangrijk voor de leefbaarheid van stad en buitengebied”.

Samenwerking

ErvenPlus is een project dat de gemeente samen met Brabants Landschap, natuurwerkgroepen en projectbureau Orbis realiseert. De provincie Brabant en gemeente Breda zorgen samen voor de financiering”

Meedoen

Bewoners van buitengebied De Rith met een erf die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]. Een deskundige maakt vervolgens een ‘erfscan’ om te kijken welke maatregelen geschikt zijn. Denk daarbij aan gemengde hagen, fruitbomen, bloemenranden, zwaluw- of uilenkasten, mussenhotels en modderplaatsen. Dan wordt een ‘erfplan’ met inrichtingstekening aan de bewoner voorgelegd. Groen en andere materialen worden geleverd en de lokale natuurwerkgroep begeleidt de aanleg. Wie het eerst komt het eerst maalt, in totaal is € 20.000,- beschikbaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen